Torkade tomater i ugn

23 augusti, 2018
Kategori:

Att torka tomater i solen är ljuvligt gott om man bor kring Medelhavet. Här uppe i kalla Norden är höstens soltimmar vanligtvis så begränsade att det är enklare att torka i ugn. Smaken blir den samma och förlänger sommarens fantastiska smaker.

Soltorkade tomater kan förvaras i olja, eller helt torra i en glasburk.

Du behöver:

1 kg tomater (kan dubbleras om du använder varmluftsugn)

6-8 vitlöksklyftor (beroende av storlek)

några kvistar färsk timjan och oregano

2-3 dl olivolja av bra kvalitet

salt och svartpeppar

Stora bifftomater är utmärkta att torka. Skiva dem i tjocka skivor och torka på en plåt i ugnen.

Gör så här:

Sätt ugnen på 100-125°C. Tvätta tomaterna och dela dem i skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och krydda med salt och svartpeppar. Låt tomaterna torka i den nedre delen av ugnen (om du inte använder varmluftsugn) för att undvika att tomaterna bränner. Jag tycker om att börja på lite lägre temperatur och höja efterhand. Totalt brukar det ta 4-5 timmar att torka tomaterna effektivt. Ibland längre, beroende på temperatur. Ju högre temperatur desto snabbare går torkprocessen, men var försiktig så att de inte bränns.

Större tomater är enklare att torka än små. Det blir helt enkelt mer tomater kvar i slutet.

Efter ett par timmar kan du nagga tomaterna i kanterna med hjälp av en gaffel. På så sätt rinner tomatsaften ut lättare och det går snabbare att torka tomaterna. Var noga med att kontrollera tomaterna då och då – i synnerhet mot slutet – så att de inte bränns. Låt därefter tomaterna svalna innan du fyller upp väl rengjorda glasburkar med skalade och delade vitlöksklyftor, oregano och timjan. Fyll upp med olivolja (se till så att tomaterna täcks) och förvara i kylskåp eller i matkällare. Ett utmärkt sätt att njuta av egna tomater året om.

Lycka till/ Niklas

Kära läsare – köp inte lök från Nya Zeeland
Astrid Lindgrens värld – där sagor blir verklighet