Trädgård och riktigt bra mat på årets bokmässa

26 september, 2017
Kategori:

Just i år är det ett extra bra program på årets bokmässa i Göteborg. Missa inte spännande föredrag av riktigt vassa mat- och trädgårdskribenter som berättar om hur man kan odla fantastiska råvaror hemma i trädgården. Det vi odlar själv är både gott, ekologiskt och närproducerat. Det är dessutom fullt möjligt att producera ganska mycket mat i en helt vanlig villaträdgård. Missa inte mitt föredrag Bondens Skafferi under både lördagen och söndagen.

Årets bokmässa bjuder på mängder med spännande föredrag och oemotståndliga böcker. Bild: Niklas Maupoix/Bokmässan 2016.
Årets bokmässa bjuder på mängder med spännande föredrag och oemotståndliga böcker. Bild: Niklas Maupoix/Bokmässan 2016.

Redan på lördagen börjar spännande föredrag tidigt. På trädgårdsscenen mellan klockan 10:30 och 10:50 berättar Lina Morin och Sara Danielsson om hur man kan bedriva andelsjordbruk och sälja gårdens avkastning genom lönsamma grönsakslådor.

Bara några minuter senare, på kockteaterscenen (Mat & Trädgård) i E-hallen berättar bloggarna och författarna David Frenkiel och Luise Vindahl om sin succé Green Kitchen Stories at home.

Klockan 12:30, lördagen den 30 september kliver Frida Ronge upp på kockteaterscenen och berättar hur man kan lära sig att laga japansk mat med nordiska råvaror. Här får du lära dig hur du lyckas med riset, vinägern och hur man kan toppa rätterna med svenska ätbara blommor. Bland annat.

Föredrag om Bondens Skafferi

Först klockan 13:00, lördagen den 30 september står jag själv på trädgårdsscenen och berättar om boken Bondens Skafferi. Visst är det lätt att peta fröer i marken och se trädgården växa upp till en oändlig djungel. Men vad gör man när allt tenderar att mogna på en och samma gång och trädgården bokstavligen svämmar över av squash, tomater och gurka. Se till att lära dig ett tiotal olika sätt att förädla skörden och planera vinterns rätter redan i skördetid. Den som lagar mycket tomatbaserade rätter kan givetvis göra egen ketchup, egna krossade tomater och egen tomatpuré, medan rotfruktsfantasten låter skörden står kvar i trädgårdslandet (under ett skyddande täcke med halm).

Utbudet i trädgården ger en varierad meny som kan kombineras i oändlighet.
Utbudet i trädgården ger en varierad meny som kan kombineras i oändlighet.

Genom att äta så mycket som möjligt färskt, förädla och sprida ut skörden (genom att hela tiden har planteringsklara plantor att sätta i jorden) kan vi sprida skörden och njuta av färska råvaror under flera månader istället för att skörda allt på en och samma gång.

Inget smakar som egna krossade tomater.
Inget smakar som egna krossade tomater.

Spännande och inspirerade föredrag

Missa inte Eva Robilds föredrag När själen får grönska (söndag 1/10 klockan 12:00-12:20), Hannu Sarenströms Trädgårdslycka (söndag 1/10 klockan 12:30-12:50) och Elisabeth Svalin Gunnarssons I min trädgård vill jag vara Karin (söndagen den 1/10 klockan 13:00-13:20).

Niklas Kämpargård bjuder på läckerheter på scenen

Söndagen den 1/10 klockan 14:00 står jag själv på kockteaterscenen (Mat & Trädgård) i E-hallen och lagar läckerheter från Bondens Skafferi. Givetvis får du smaka!

Hoppas att vi ses.

Bondens Skafferi – recepten och teknikerna för att äta bättre.

Du kan lyssna på mina föredrag på följande scener:

Lördag 30/9                        13:00-13:20                        Trädgårdsscenen

Söndag 1/10                       13:20-13:30                        Mat & Trädgård (Intervjuscenen)

Söndag 1/10                       13:40-13:50                        Monterscenen

Söndag 1/10                       14:00-14:20                        Mat & Trädgård (Kockteaterscenen)

Söndag 1/10                       15:30-15:50                        Trädgårdsscenen

Falafel på egna bondbönor
Falsk ostkaka gjord på squash