Tre vilda lökar att använda i matlagningen

11 april, 2022
Kategori:

Tidigt på våren spirar svenska skogar av lökväxter som går att använda i både sallader och varma rätter. Bortsett från ramslök som växer längs vattendrag på fuktig och näringsrik mark i södra Sverige kan man också använda skogslök eller löktrav i maten.

Ramslök är sällsynt, men frodas vanligen där den väl växer. Exempelvis i Skåne.

Den som aldrig upplevt en ramslöksdoftande skog blir snabbt varse om att hen kommit rätt när man väl promenerar in bland ramslöken. Särskilt i blomningstid då hela skogen luktar lök. Smaken är kraftig och det räcker vanligtvis med några få blad för att göra pesto eller för att använda som salladslök i sallader och matlagning.

Ramslök Allium ursinum – växer i stora bestånd i södra Sverige, framförallt i Skåne, Öland, Gotland och Östergötland. Påminner till utseendet om liljekonvalj, men den klassiska ramslöksdoften avslöjar att du kommit rätt. Ramslöken skjuter upp sina späda blad tidigt på våren, då det fortfarande ligger snö i stora delar av landet. De allra första bladen brukar sticka upp ur marken redan i januari månad på gynnsamma platser i Skåne, men kan plockas ända fram i maj då ramslöken blommar. Det går alldeles utmärkt att använda ramslöksblad även i blomningstid, men du behöver använda mindre blad då smaken är mer kraftfull och lätt tar överhand. Särskilt om du gör pesto eller annan sås.

Fantastiska bestånd av ramslök.

Så plockar du: Riv av enstaka blad eller använd en sax. Undvik att dra många blad på en och samma gång då lökarna då kan slitas upp från marken. Tänk på att ramslöken är fridlyst på vissa håll och det är förbjudet att plocka ramslök i naturreservat och nationalparker.

Skogslöken växer oftast ganska nära havet, på kalkrik mark.

Skogslök (kallas också för kajplök) Allium scorodoprasum – växer vilt i södra Sverige, gärna nära havet i kalkrika miljöer och har en betydligt mildare smak än ramslök. Skördas på vårkanten innan blomning då smaken är mjäll och lätt att uppskatta. Skogslöken kan ätas som vanlig purjo, men är supergod att grilla.

Skogslök eller kajplök som den kallas på Gotland trivs i kalkhaltiga miljöer.

Så plockar du: Vrid av bladställningen genom att snurra av den från dess stjälk. Man kan också använda en sax eller sekatör och klippa av lökblasten. Var försiktig så att du inte drar upp själva löken ur marken. Plocka inte rent på växtplatsen utan ta bara så mycket att det knappt syns att du varit där.

Löktravens blad smakar lök och passar utmärkt i sallader.

Löktrav Alliaria petiolataär en vild växt som växer i åkerkanter (där det ej sprutas) och på gamla kulturmarker. Betydligt mildare i smak än i ramslök och skogslök, men ger ändå en god smak av lök som påminner om gul lök eller vitlök. Kan användas som blad i sallader eller som fyllning i piroger, samosas och quesadillas.

Enklast är att plocka löktrav blad för blad. Särskilt om du ska använda de vackra bladen i sallader.

Så plockar du: Enklast att plocka bladen ett och ett från stängeln. Man kan också dra upp hela plantan, men då tar man bort växten från dess växtplats.

 Smaklig spis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frasiga våfflor över öppen eld
Koka egen björksavssirap