Väck liv i pelargonerna – nu är det vår

Få saker är så förknippade med våren som vårbruket och pelargonerna. Igår såg jag de första bönderna som harvade på slätten utanför Kristianstad och i förra veckan ruskade jag liv i pelargonerna. Det måste betyda att våren har kommit….

Även om pelargoner numera ses som en slit-och-släng bomma (hur många är det egentligen som övervintrar sina pelargoner?) tycker jag att det är både kul och utmanande att se om blommorna överlever.

Plantera om pelargonerna i ny jord
Ett klassiskt tips för att övervintra pelargoner är att klippa ner dem ganska hårt redan på hösten. Jag klipper inte mina pelargoner överhuvudtaget utan sätter ner dem i källaren direkt efter att de har fått stå i ett vattenbad i ett par timmar. Att bara komma ihåg att ta in dem (innan frosten sätter punkt för alla former av övervintring) är en tillräckligt stor utmaning som får mig att undvika att fundera på höstbeskärning.

På våren bär jag upp krukorna i köket och fjäskar måttligt för de taniga blommorna. Jag klipper bort döda delar av pelargonerna och går ganska hårt fram med sekatören. Därefter fyller jag på med mer jord i krukan (gärna kompostjord) och vattnar med lakvatten från bokashikomposten innan krukorna återigen hamnar i köksfönstret i väntan på att vakna. Redan efter ett par dagar brukar de första skira bladen titta fram.

Tips: Allra bäst mår naturligtvis blommorna om de skolas om i större krukor med ny jord.
Spara bortklippta grenar som sticklingar
Istället för att kasta bortklippta grenar brukar jag spara grenarna som sticklingar. Se till att klippa pelargonerna med en nytvättad sekatör och rengör helst verktygen mellan varje planta för att undvika att sprida eventuella sjukdomar.
Se till att skära av sticklingen precis nedanför ett bladveck (där bildas det nya rötter) och bryt av bladen (vid snittet) med fingrarna. Om det sitter en blomknopp i toppen tar du bort den för att låta sticklingen samla kraft i plantan istället för att blomma. Sätt sedan sticklingarna i kanten av en större kruka med såjord eller planteringsjord utblandad med perlite (vilket är en vit vulkanisk glasmineral). Redan efter ett par veckor har de bildat nya fina rötter och du kan skola om dem efter ytterligare någon vecka. Man kan också sätta sticklingarna direkt i vatten, men det är att föredra att jordslå sticklingarna för optimal tillväxt.
Lycka till/ Niklas
0 kommentarer