Vackert staket av smala kluvna pinnar

5 augusti, 2018
Kategori:

Ett vackert staket runt köksträdgården är utmärkt av flera olika skäl. Dels estetiskt, men också praktiskt för att hålla djur och pickande hönor borta från odlingen. Ett tjusigt staket av kluvna pinnar tillverkar du själv med hjälp av kniv, yxa och ståltråd. Glöm inte att använda galvad tråd för att undvika att tråden rostar.

Ett tjusigt staket av kluvna pinnar passar utmärkt runt köksträdgården.

Hur högt man väljer att bygga staketet är en smaksak. Vill du hålla rådjur och hjortar ute krävs rejäla staket, sällan lägre än 150 cm, men stundtals så höga som 170 cm då både rådjur och hjortar har en imponerande förmåga att hoppa högt. Vill du däremot bara använda staketet som skydd mot egna höns, hundar och springande barn räcker det gott och väl med 75 – 100 cm. Generellt är däremot tipset hellre högt än lågt.

Staketet är snyggt och passar bra runt både köksträdgård och odlingslotter. Dessutom skyddar det växthuset från hårda bollar (åtminstone i marknivå). Just det här staketet har färdiga köpta staketstolpar.

Klyv dina egna pinnar

Även om det finns färdiga staket att köpa är det både roligare och billigare att tillverka sitt eget. Nackdelen är givetvis att det krävs mycket arbete med att klyva pinnarna. Sträva efter att använda ett relativt hårt träslag som håller under flera år. Kärnved av lärk, furu och senväxande gran är utmärkt som stolpar medan kastanjträ passar till ribborna. Givetvis kan man också använda ek, lärk, al eller just det träslag som du har tillgång till. Bäst hållbarhet får du om du barkar pinnarna (det kan vara lite trixigt med smala pinnar) innan du klyver dem på längden.

Det gör inget om ribborna inte är helt raka så länge de ändå går att klyva.

Såga av lämpliga längder av staketmaterialet som du kommer att använda som pinnar. Barka av pinnarna med en barkkniv, röjkniv, yxa eller barkjärn och klyv dem försiktigt på längden. Ju smalare pinnar desto svårare att klyva. Riktigt färskt trä kan vara mycket svårt att klyva och ibland kan man behöva vänta tills materialet torkat innan man lyckas klyva med kniv och yxa. Vill du däremot använda lite grövre material går det utmärkt att klyva med en vedklyv. Var bara försiktig så att slanan inte far iväg och skadar dig själv eller någon annan.

  • Slå ner stolpar i marken längs en förutbestämd linje. Staketet behöver varken vara rakt eller särskilt pedantiskt då snirkliga staket fyller estetiska funktioner. Stolparna bör inte vara glesare än två – tre meter för att undvika att staketet blir vingligt.
Fläta ihop hela sektioner som sedan lyfts på plats mellan stolparna.
  • Det är enklare att fläta ihop hela staketsektioner – som sedan lyfts på plats – än att fläta respektive pinne på plats i köksträdgården. Eftersom man använder ganska grov galvad ståltråd är det lättare att sätta upp ett riktigt bord i trädgården (i bra arbetshöjd) och fläta hela sektioner i lämpliga längder (då är det också lättare att få rätt avstånd mellan pinnarna) och sedan lyfta hela sektioner på plats i köksträdgården. Tänk på att inte fläta för långa sektioner då även ganska lätta material blir tunga när de väl monteras ihop. Sträva efter 2-3 meter långa sektioner.
Fläta fast ribborna genom att snurra ståltråden runt sin egen axel.
  • Naja (fläta) fast staketsektionerna i stolparna och se till att du inte missar några vassa ståltrådsändar. Använd gärna galvad ståltråd – i synnerhet om du använder kastanj – då tanninsyran i träet ökar på metallkorrosionen i järn och stål.

Fakta: Det finns färdiga sektioner att köpa i både bygghandeln och på nätet om man inte orkar tillverka egna sektioner. Bland annat kan du köpa kastanjstaket på Ekostaket.se

Staketet är fotograferat hos Lisa Lemke på Prostens Pizza i Skrea utanför Falkenberg. Tack Lisa!

 

 

Vi behöver inte vätskeersättning
Gurkorna invaderas av spinn och mjöldagg