Vädervarning klass 3 – läge att stanna hemma

SMHI utfärdar en klass 3-varning för Västernorrlands län kopplat till ett intensivt lågtryck som tar sig in från sydväst. Bortsett från mycket snö kan man också räkna med hård vind. Men vad betyder en klass 3-varning och hur bör man agera för att minska riskerna?

Vanligtvis utfärdas sällan några klass 3-varningar annat än vid extremt väder. I fråga om snö och vind innebär det att man förväntar sig stora mängder snö, minst 25 mm i smält form eller mer inom 12 timmar i kombination med en frisk vind, över 8 meter/sekund. I det aktuella fallet spår SMHI så mycket som 70 cm snö i kombination med hårda vindar vilket ökar risken för fastkörning på vägar med stor risk för drivbildning och ett mycket besvärligt väglag.

Ovanligt med klass 3-varningar
Under de senaste 10 åren (sedan 2010) har SMHI inte vid ett endaste tillfälle utfärdat någon klass 3-varning för snö vilket förklarar vädervarningens omfattning.
– Vi har haft några meteorologiska klass 3-varningar tidigare under den senaste 10-årsperioden, men då för byvind i samband med stormar, skriver Niklas Einevik, meteorolog på SMHI. Senast det hände var 2013.

Stanna hemma
Den överlägset bästa åtgärden för att minska riskerna vid vädervarningar är att stanna hemma och aldrig utsätta sig för några faror. Det låter självklart, men tycks undgå många som trots vädervarningar och hotbilder utsätter sig själv eller andra för onödiga risker.
Först när allt lugnat ner sig, när ovädret dragit förbi och blixthalkan klingat av kan det vara smart att ge sig ut igen. Till dess gör du bäst i att stanna hemma, ta in på hotell eller vandrarhem eller vänta ut ovädret på jobbet.

Tips för att undvika faror
Att bra sätt för att förbereda sig optimalt och samtidigt skaffa nödvändig kunskap är att göra en lista över familjens utmaningar i samband med olika väderscenarion. Vilka risker och hot existerar och hur ser farorna ut? Är det likvärdiga året om eller enbart vid mycket snö?
Går det att minska hoten eller rentav undvika dem helt? Kan du jobba hemifrån istället för att ge dig ut på isiga och snöiga vintervägar eller åka buss snarare än att cykla?

Först när familjen har olika hotbilder nedskrivna kan man skaffa kunskap, minimera risker och undvika farliga situationer. Dessutom kan man fundera på vilka konsekvenser ganska banala saker kan få, exempelvis vinterdäck med dåligt mönster, avsaknad av snöskyffel i bilen och sand eller grus i en låda i skuffen kan få. Den som har full koll på riskerna är inte bara bättre förberedd. Man känner sig dessutom tryggare och utsätter sig inte för några risker i onödan.

Mer tips på hur du kan förbereda dig på olika väderfenomen hittar du i boken Storm, översvämning och torka – så klarar du vädrets utmaningar.
0 kommentarer