Välj alltid ekologiskt vin!

18 juni, 2017

Utbudet av ekologiska och biodynamiska viner ökar stort runt om i världen. Allt fler människor får dessutom upp ögonen för naturviner som odlas helt utan tillsatser. Men hur ska man veta vilka viner som är bäst för både plånbok, hälsa och klimat?

Linn Töråsen provar ekologiskt vin på Château Guilhem i Occitanien.
Linn Töråsen provar ekologiskt vin på Château Guilhem i Occitanien.

Ju mer man lär sig om vin desto mer finns det att ta hänsyn till. Inte nog med att den industriella vinproduktionen orsaker enorma miljökonsekvenser för både människor och djur. Användandet av insektsgifter, svampmedel och ogräspreparat ger dessutom döende jordar, ett fattigt insektsbestånd och giftrester i vinerna. Gifter som följer med ända in i vinflaskan.

Château Guilhem odlar ekologiskt rakt igenom.
Château Guilhem odlar ekologiskt rakt igenom.

Efter att i några dagar rest runt i Occitanien längst ner i sydöstra Frankrike känns industrivinerna på något sätt mer giftiga än förut. Onekligen är skillnaderna stora, inte minst i fråga om bekämpningsmedel och hur många verksamma preparat som tillåts i den konventionella industriodlingen. En märklig detalj, som blossade upp under 2016 då varenda tidning skrev om det förfärliga kopparsulfatet som används inom ekologisk vinodling för att bekämpa svampangrepp också används inom den konventionella vinproduktionen – i betydligt större skala.

Intresset för ekologiska viner ökar stort runt om i världen. Fråga alltid efter ekologiska alternativ när du beställer vin på restaurang.
Intresset för ekologiska viner ökar stort runt om i världen. Fråga alltid efter ekologiska alternativ när du beställer vin på restaurang.

Occitaninen – en fransk ekodestination

Bortsätt från i Loire (med flest antal ekovinproducenter på pappret) är de franska ekobönderna i Occitanien på stark frammarsch. En av orsakerna är att klimatet är gynnsamt för ekologisk vinproduktion med många soltimmar (närheten till Medelhavet) och upptorkande nordanvindar (från Atlanten) Dessutom är priserna bra, på både färdiga viner och mark.

Viner utan bekämpningsmedel

Även om ekovinerna är helt fria från bekämpningsmedel finns det fortfarande tillsatser i produktionen som en del tillverkare vill undvika. Runt om i världen ser man ett allt starkare intresse för naturliga viner, både inom biodynamisk odling och naturviner helt utan tillsatser (där inte ens jästsvampar tillsätts i processen). Men vad är egentligen skillnaden?

Svenska My Nilsson exporterar franska viner till Sverige genom sitt företag Pinot Noir My Wine.
Svenska My Nilsson exporterar franska viner till Sverige genom sitt företag Pinot Noir My Wine.

Ekoviner: Fram till 2012 fanns det egentligen bara ekologiska druvor. Själva vinframställningen reglerades inte och det fanns flera frågetecken kring vad vinflaskorna faktiskt innehöll. Numera är ekovinsproducenterna kontrollerade vilket garanterar en genomarbetat giftfri produkt. Efterfrågan ökar ständigt och kvaliteten är riktigt bra. Endast fyra ämnen (som räknas som tillsatser) är godkända för att användas i ekologisk produktion: tanniner (E181), svaveldioxid (E220), kaliumpyrosulfit (E224) metavinsyra (E353).

Kemiska bekämpningsmedel är förbjudna liksom konstgödsel. Däremot är det tillåtet att använda koppar och svavel, i begränsad mängd. Jästsvampar får tillsättas, men de måste vara ekologiska. Svavel får användas (max 100 mg/liter). Maskinskörd tillåten.

Biodynamiska viner: Förutom att enbart ta hänsyn till naturens harmoni tar biodynamiska odlare också ansvar till samspelet i kosmos. Det låter som hokuspokus, men ger bonden råd och jorden grund för att fungera i symbios med druvorna som sedan utvecklas till välsmakande viner. Biodynamiska odlare använder enbart vildjäst och handskördar stora delar av skörden. Svavel får användas (max 70 mg/liter).

Naturviner: Odlas ekologiskt och skördas för hand. Naturvinsodlarna tillsätter inga jästsvampar överhuvudtaget utan arbetar enbart med naturligt vildjäst. Maximalt tillåts 30 mg svavel per liter färdigt vin (vilket kan jämföras med 180-200 mg svavel per liter) i industriviner. Alla druvor måste skördas för hand.

Varför används svavel? Svavel stabiliserar vinet och fungerar som ett konserveringsämne. Duktiga vinmakare använder generellt betydligt mindre svavel än många andra.

Lokalproducerat utan krusidull
Odla i kaffesump