Välj alltid svenskt i krisskafferiet

28 september, 2022

Att bunkra upp med tillräckligt mycket mat och vatten så att du och din familj klarar er i åtminstone en vecka är ett smart drag för att stärka krisberedskapen. Allra bäst är att välja svenska råvaror vilket stärker den svenska självhushållningsgraden och ger svenska bönder förutsättningar att odla även i kristider.

Välj svensk quinoa snarare än importerad.

Så fort prepping och krisberedskap kommer på tal så associerar många det till konserver som tycks vara den optimala lösningen för att hålla sig mätt i kristider. Jag håller inte riktigt med. Istället tycker jag att man bör lagra svenska råvaror, gärna sådant som du redan äter i vardagen för att helt enkelt kunna fortsätta att äta den mat som du än van vid också i en krissituation. Inte minst för att ”vanlig” mat signalerar trygghet och att du dessutom vet hur maten ska smaka, hur den kan kombineras och framförallt hur den tillagas.

Köp svensk mat för att bättre på vår egen krisberedskap.

Varför välja svenskt?

Genom att välja svensk mat redan i vardagen ger du svenska bönder möjlighet att vara långsiktiga. Ett hållbart svenskt lantbruk som fungerar i vardagen tenderar nämligen att ha bättre förutsättningar att fungera också i en krissituation. Om vi redan i normalläget slutat handla svenskt så kommer gårdarna inte att ha möjlighet att hålla ut i en krissituation.

Bondbönor är en utmärkt böna som odlats i Sverige under lång tid. Dessutom perfekt att odla själv i trädgårdslandet.

Uppmuntra till en hållbar omställning

Uppmuntra dessutom svenska bönder att ställa om från klassisk produktion av spannmål, sockerbetor och potatis till mer hållbara grödor som inte kräver samma intensiva förädling (potatis och spannmål undantaget), exempelvis bönor, ärtor, olika matgryn och quinoa.

Svenskt matvete är ett utmärkt alternativ till importerat ris.

Du och jag som konsumenter har nämligen en stor påverkan på hur utbudet ser ut i butik. Handla direkt av svenska bönder och uppmuntra fina alternativ som REKO-ringar, gårdsbutiker och småskalig produktion. Genom att stödja den typen av livsmedelsproduktion förbättrar vi böndernas möjligheter – och vilja – att ställa om till en mer uthållig produktion som förhoppningsvis inte är lika beroende av insatsvaror. Den största utmaningen för svenskt lantbruk i en krissituation är att få tag på diesel, utsäde, konstgödsel och elektricitet. Att odla bönor och ärtor minskar naturligtvis inte det beroendet, men sprider riskerna och minimerar behovet av en storskalig förädlingsindustri. Men det viktigaste av allt är att vi håller i gång svenskt lantbruk redan i ett normalläge vilket gör dem mer rustade för att klara en tid av osäkerhet och kris. Dessutom är det dumt att köpa bönor, linser och gryn från Asien när vi lika gärna kan odla det på hemmaplan. Och samtidigt bli mindre beroende av import.

För 30-40 år sedan var det nog ingen som trodde att vi skulle kunna odla vin i Sverige, men idag finns ett stort antal vingårdar i både Blekinge, Skåne, Halland, Öland och på Gotland. Jag menar inte att vi ska dricka enbart vin, men utvecklingen bevisar ett efterfrågan ger utdelning.

Tänk svenskt alltså. Alltid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morotsmarmelad med ingefära
Så sortbestämmer du dina äpplen