Välj campingplatser där vattnet ingår i priset

5 augusti, 2019
Kategori:

Att campa sig genom Sommarsverige är ett utmärkt sätt att njuta av naturens närhet. Åker man husbil finns det dessutom fina ställplatser mitt inne i centrum där man på promenadavstånd kan njuta av städernas och restaurangernas utbud. Men herregud – varför ingår inte vattnet?

På populära Skulebergets Havscamping ingår givetvis både varmvatten och kallvatten i priset.

Det är smått befängt att varmvatten och i vissa fall kallvatten inte ingår i campingplatsernas avgifter. Du betalar för en plats med el och kan ansluta vilken elkrävande utrustning som helst utan att ifrågasättas (nåja det finns såklart en begränsning i form av elstolpens säkring), men så fort det kommer till att duscha ska det fram polletter, tior eller plastkort som ska laddas med pengar. Jag retar ihjäl mig.

Apparater för minutdebitering i duschen känns allt annat än inbjudande.

Uppmana människor att duscha sparsamt och underlätta istället för att förbjuda

På de flesta campingplatser där det fortfarande kostar extra att duscha, märk väl att flera campingägare faktiskt tar bort denna dumma avgift, har entreprenören installerat automatik för att justera värme, vattenförbrukning och en grunka där du betalar. Jag kan inte låta bli att räkna på vad varje dusch måste ha kostat att installera när teknik och automatik ska kopplas samman med en så vanlig sak som ett duschmunstycke. Det ironiska är inte att det kostar pengar att duscha – jag skulle mycket väl kunna tänka mig att betala tio kronor mer i campingavgift (där duschvattnet ingår i priset) – utan att man på samma camping där man begränsar kostnaderna för varmvatten låter gästerna diska i tacksamma varmvattenstrålar utan vare sig snålsparande munstycken eller automatik som bryter vattnet efter en minut och där man aktivt måste trycka på duschknappen på nytt (tänk kommunalt badhus).

Det hjälper inte med nybyggda toaletter och duschar när vattnet kostar extra. Vem skulle exempelvis acceptera att betala extra för vatten om man bor på hotell?

I min värld väljer jag numera konsekvent campingplatser och ställplatser där varmvattnet ingår i priset. Hellre betala en lite dyrare avgift och få allt på köpet än att behöva fumla med tior, polletter och plastkort i duschen. Faktum är att många då förbrukar mindre vatten totalt eftersom man stänger av vattnet så fort man är klar (där det ingår), medan många duschar tills vattnet tar slut om man tvingats betala. Camping är helt enkelt världens bästa sätt att uppleva Sommarsverige. Åtminstone om varmvattnet ingår i priset.

Gärna campingplatser och ställplatser där vattnet ingår i priset.

Trevlig sommar!

 

 

 

Via Ferrata på Skuleberget
Skörda och tvätta vitlök