Vänd på murkna trallbrädor

10 augusti, 2022
Kategori:

Ett bra sätt för att få uteplatsen att hålla längre är att vända på trallbrädor som börjar murkna. Skruva upp trallskruvarna och vänd på dåliga brädor så att ovansidan hamnar ner mot marken. Skruva sedan tillbaka brädorna och njut av altanen i ytterligare några år.

Vänd på trallbrädor som börjar murkna för att få dem att hålla i ytterligare några år. Passa samtidigt på att besikta ramverket undertill (bärlinan) när du ändå har trallen borta.

Att bygga ny altan är tidsödande och dyrt, särskilt om du använder hantverkare och därför är det extra viktigt att vårda altanen noggrant. Impregnera virket med träolja och se till att byta delar som börjar bli dåliga. Det är också viktigt att ha en tillräcklig glipa mellan trallbrädorna så att vatten kan rinna av när det regnar.

Återanvänd skruvar som är funktionsdugliga och kassera sådana som krånglar. Använd rostfri skruv.

Istället för att byta alla trallbrädor på en och samma gång kanske det räcker med en handfull. Om du valt en annorlunda dimension på virket kan det vara smart att köpa hem några extra brädor för att kunna byta murket virke efterhand. Var dock försiktig med att vända på brädor där träet murknat ända in till kärnan för att undvika att du trampar igenom.

Kassera virke där förruttnelsen nått ända in till kärnan. Eventuellt kan man förstärka en sådan bräda med ytterligare en bräda undertill som skruvas i trallen som ligger upp mot ytan.

Är det svårt att hitta samma dimension på virket så kan du förstärka en dålig bräda genom att skruva en förstärkningsbräda under den dåliga brädan undertill. Ett klassiskt bondeknep som använts i generationer.

 

 

Så gör du egen ajvar relish
Sura godisremmar av röda vinbär