Vandra året om

Trots att många bara vandrar under sommartid går det alldeles utmärkt att vandra året om. Fördelen är att besökstrycket är betydligt lägre under vinterhalvåret och att du slipper trängas med andra. Här får du åtta tips för att komma igång.

Börja långsamt. Första turen bör vara lite kortare och ge dig möjlighet att avbryta turen och be om hjälp av ett supportteam om allt inte fungerar som planerat. Den som aldrig vandrat förut kan be en anhörig eller en vän som inte är med på turen att fungera som backup. En person som du kan ringa om maten inte räcker, om skavsårsplåstret tar slut eller om ryggsäcken blir för tung. Att ringa supporten behöver inte innebära att du avbryter vandringen utan bör snarare ses som en möjlighet för att kunna fortsätta.

Använd det du har. Det är lätt att falla för frestelsen att köpa ryggsäck, friluftskök och nya dyra kängor inför den första vandringen, men för att hålla nere priset och minimera risken för att verkligheten inte motsvarar förväntningarna är det bättre att låna eller hyra utrustning inför den första vandringsturen.

Vandra i väl ingångna skor. Ge dig aldrig av på en vandringstur med helt nya skor. Köp istället skor eller kängor flera månader i förväg och se till att gå in skorna ordentligt. Ett bra tips är att använda dubbla strumpor för att undvika friktion mot huden och istället låta denna uppstå mellan de båda strumporna.

Ge dig själv gott om tid. Inte bara längs vandringen utan också innan du ger dig av. Lägg in tillräckligt med tid för återhämtning, exempelvis med vilodagar. Det måste dessutom alltid finnas tid för att äta ordentligt, dricka och må gott.

Bestäm hur långt och var du ska gå. Det går inte lika snabbt att vandra i brant terräng som att gå längs en stig i ett naturreservat. Var noga med att tänka igenom vad du verkligen vill få ut av vandringen, behövs särskild utrustning, hur du ska bo, äta och få tag på mat? Det tar nämligen ganska lång tid att sköta relativt vardagliga saker som att laga mat, diska, bädda och riva lägret dagen efter. Se till att det finns tid för detta.

Planera lämpliga dagsetapper. De flesta låglandsleder har fina ledbeskrivningar online. Flera av lederna är uppbyggda på dagsetapper, där det oftast finns lämpliga övernattningsplatser, ibland vindskydd eller tältplatser och stundtals pensionat och vandrarhem.


Undvik tung packning. Lär dig att packa smart för att undvika att bära för tungt. Ett vanligt misstag är att man tar med sig alldeles för mycket kläder och sedan bara använder en bråkdel av de ombyten man packat ner. Ett bra sätt för att hålla nere vikten är att packa frystorkade rätter och torka sin egen mat. Undvik konserver, för både tyngden och sopbergets skull.

Hitta rätt. Att lära sig orientera och välja rätt väg, både på kartan och i verkligheten är en grym kunskap som gör stor skillnad längs vandringen. Lär dig att hantera karta och kompass och ha alltid med dig en fysisk karta på vandringsturen.
0 kommentarer