Vandra Blekingeleden

13 juli, 2018

Att vandra har återigen blivit populärt och snudd på varenda tidning skriver om nyttan med att röra på sig. Gärna med en ryggsäck på ryggen och vacker svensk natur runtomkring. Fördelen är att minsta tillstymmelse till stress rinner av som en vårflod och fötternas trummande mot marken (det uttrycket har jag lånat av Angeliqa Mejstedt som skrivit boken ”Vandra” (recension kommer senare i veckan)) blir som ett beroende.

Blekingeleden sträcker sig rakt genom Blekinge från Sölvesborg i väster till Bröms i nordöst.

I förra veckan tog jag och två grabbar (sonen och hans kompis) på oss ryggsäckarna och gav oss ut på Blekingeleden mellan Listersjön i söder (Ronneby Kommun) och Alljungen i nordväst (Karlskrona Kommun). En tur på lite drygt 30 km uppdelat på tre dagar och två övernattningar. En fantastisk tur längs en av Sveriges bästa låglandsleder. Just nu pågår en rejäl upprustning av Blekingeleden som inför sommaren 2019 kommer att återinvigas. Sträckan mellan Listersjön och Alljungen är redan idag i toppskick.

Hunden Sitka följde också med på tur. Givetvis med Klövjesäckar på ryggen.

Från Listersjön sträcker sig Blekingeleden rakt norrut längs det ena vattendraget efter det andra. Det här är klassiska marker, tillhörande Johannishus Gods och Hans och Maria Wachtmeister, som driver jord- och skogsbruk på 8 250 hektar, Blekinges enda storgods.

Listersjöns vackra stränder passar utmärkt för stilla naturupplevelser.

Leden går längs vackra grusvägar mellan Listersjön i väster och sjön Sännen i öster. Grabbarna håller bra tempo och vi varvar varma vandringsetapper med kaffestopp och långa sköna bad i vackra insjöar. Fördelen med att vandra – allra helst med tält på ryggen – är att man kan stanna när man känner för det. Blir man trött slår man upp tältet och blir man hungrig drar man igång Trangiaköket och lagar smakrik mat i det fria. Att vandra är att leva och känna historiens vingslag under fötterna. Det är många människor som traskat på de här vägarna förut, ändå är vi nästan ensamma i skogen på några av de vackraste platserna som Blekinge har att uppbringa. Varför åka till fjällen när vi har så här fina leder på hemmaplan?

Sommarlyx!

Efter en natt vid sjön Hörnen fortsätter vi norrut längs Nättrabyåns dalgång. Tack vare torkan är det extremt lågt vattenstånd vilket möjliggör spännande vad till stenar och små holmar som annars ligger under vatten. Det är varmt mitt på dagen och vi trivs i den svala skuggan under trädkronorna.

Härliga Nättrabyån.

Längst upp i norr tar vi kaffepaus vid Åsjön innan vi svänger österut genom skogsbygdens fantastiska småbruk. Andra natten bor vi vid Stensjöns badplats alldeles väster om den lilla byn Guttamåla. Ett utmärkt val som erbjuder sena bad och tidigt kaffehäng på bryggan, tillsammans med Stig Karlsson, som kör vatten från sjön till odlingarna hemma på gården.

Fika på bryggan med Stig Karlsson.
I naturen rensas hjärnan på all typ av stress.

På den sista dagen fortsätter vid österut rakt in i Karlskrona kommun genom vackra beteslandskap och pittoreska byar. Blekinge är onekligen vackert i skogsbygden, i synnerhet så här på sommaren. Samtidigt kan jag inte sticka under stol med att jag lider av landsbygdens avveckling. Alla dess gårdar som på sin höjd används som sommarställen. Det verkar i hjärtat när jag ser den ena gården efter den andra omfamnas av olönsamhetens hjärngrepp. Jag drömmer om möjligheten att överta gårdarna och starta smådrift på landsbygden, som ett slags svar på storskalighetens trista utveckling. Här skulle jag utan tvekan kunna driva naturliga småskaliga jordbruk som med hjälp av kurser, turism och friluftsliv skulle få hela skogsbygden att blomstra. Om jag bara haft pengar att köpa dessa gårdar som skriker efter kärlek.

Vackra gårdar som inte längre brukas.

Strax innan klockan ett är vi framme vid sjön Alljungen där vi tar ett dopp i det sköna vattnet innan turens sista måltid. Lyckligtvis får vi skjuts tillbaka till Sölvesborg.

Nerlagda jordbruk vart man än vänder blicken.

Vandra Blekingeleden: I dagsläget krävs bil för att ta sig till och från startpunkten, men planer finns på att koppla samman alternativa startpunkter för att kunna ta sig ut i skogen med buss. Boende: I tält längs leden eller i vindskydd på etappstoppen (Listersjön och Alljungen). Vi delade etappen på tre etapper för att hinna njuta av Blekinges natur.

Blekingeleden bjuder på utmärkta naturupplevelser och fina vandringsvägar.

  

Vandra – en inspirationsbok av Angeliqa Mejstedt
Stöd svenska bönder. Aldrig varit viktigare att köpa svenskt. #bondeupproret2018