Vara Ute – så njuter du av ett enkelt friluftsliv

18 juni, 2021
Kategori:

Inlägget innehåller reklam för egen verksamhet

Missa inte min nya bok Vara Ute som syftar till att göra det lättare för dig att njuta av naturens närhet. Bortsett från tips om utrustning, orientering, matlagning över öppen eld och vandringstips får du också lära dig att packa rätt och att klä dig optimalt för att varken svettas eller frysa. Hoppas att vi ses i skogen. 

Ge dig ut på en vandringstur och njut av naturen hemomkring.

Enkla sätt att komma ut

Med djupa skogar, sjöar och hav utanför dörren är det lätt att uppleva den svenska naturen om man bara vågar och vet var man ska åka. 

Försök att komma ut så ofta du bara kan och ta vara på naturens olika skiftningar.

Enklast är att börja med det som finns allra närmast och undvika det som ligger långt bort, kostar pengar eller kräver specialprylar som sällan behövs till en början. Prova att äta frukost utomhus, käka lunch uppe på en klippa eller bestäm dig för att laga middag utomhus, på stormkök eller över öppen eld. Har du ingen erfarenhet av att laga mat ute, eller tycker att det är svårt, går det givetvis lika bra ta med sig en kall rätt, kanske en sallad eller wraps och njuta av skogens fascinerande värld. Eller hämtmat från en krog i närheten. Förutsättningarna och svårighetsgraden bestämmer du själv, men det viktiga är att se möjligheter och låta naturen bli en del av vardagen. Utomhus blir vi nämligen inte bara gladare, utan stressen rinner också av, blodtrycket går ner, pulsen sjunker och välbefinnandet ökar. Har du inte testat så prova.

Ta med en påse med kanelbullar och kaffe på termos och njut av att naturområde nära där du bor.

 Att tillbringa tid utomhus

Till skillnad mot mycket annat kräver skogen och naturen i princip ingenting. Vad som räknas som skog är upp till dig själv och den som mår bra i en stadsnära park kan givetvis fortsätta att gå dit, medan den som kräver mer vildmark kan söka sig längre bort från stadens ljus- och ljudföroreningar. Huvudsaken är att vi mår bra och känner att naturen ger oss kraft snarare än att dränera oss på energi. Allra viktigast är att tillbringa tid ute och att vi lär oss att njuta av naturens olika skiftningar, både vad det gäller klimat, ljus, årstid, flora och fauna. Med rätt inställning fungerar naturen som en enorm energikälla året om så länge du klär dig rätt och gör skogsutflykten till en upplevelse.

Ett lugnt och enkelt friluftsliv ger oss energi och får oss att må bättre.

Hitta rätt och orientera

Första gången du är ute och vandrar kommer du förmodligen att följa en enkel led i ett naturreservat eller längs ett kommunalt löpspår. Då behöver du sällan karta och kompass även om man alltid bör överväga att ta med sig bådadera för helt enkelt hålla koll på var man är. Bästa tipset är att lära sig använda karta och kompass tidigt och ständigt följa med på kartan för att aldrig tappa bort var man är.

Lär dig att hantera karta och kompass för att inte behöva riskera att gå vilse.

Då är det enkelt att göra samma sak när vandringen blir mer krävande och studera kartan noggrant för att kunna uppskatta tidsåtgång, utrustningsbehov och hur långt man vill gå.

I boken får du tips på hur du kan välja kök och utrustning och hur du enkelt lagar god mat utomhus.
Ett vedeldat kök är ett bra sätt för att slippa att bära på så mycket utrustning.
Så klär du dig för fin- och ruskväder.
Jobba mindre lev mer. En bok av Maria Österåker
Skogsdungens roll i trädgården