Vårda dina skalkläder för att de ska hålla länge

30 november, 2021
Kategori:

Att ta hand om sina skalkläder med ett funktionellt membran som skyddar kroppen från väta samtidigt som jackan och byxorna ventilerar ut överbliven kroppsvärme handlar om att då och då tvätta plagget (minst en gång om året) och återimpregnera det efteråt. På så sätt behåller kläderna sin funktion i ur och skur under många år framöver.

En skaljacka ska skydda från regn samtidigt som den släpper ut överskottsvärme från insidan.

Det är inte ovanligt att många drar sig från att tvätta sina skalkläder i tron att tvätten försämrar plaggens motståndskraft när det istället är precis tvärtom. Klassiska skalkläder består vanligtvis av tre olika lager: yttermaterial, membran och ett invändigt material som skyddar membranet från slitage. Dessa olika lager har sedan laminerats ihop till ett enda med syfte att inte släppa igenom vattenmolekyler samtidigt som plagget släpper ut luftmolekyler inifrån. Om kläderna blir smutsiga minskar dess ventilationsmöjligheter.

Med välvårdade skalkläder kan du vara ute i alla väder.

Tvätta kläderna rätt

Eftersom skalkläder utsätts för smuts, svett, solskyddsmedel och myggmedel (bland mycket annat) bör man tvätta kläderna för att rengöra porerna och återställa membranets andningsförmåga. Vanligtvis räcker det att tvätta ett funktionsplagg en eller två gånger om året om du inte svettas särskilt mycket och utsätter det för extremt mycket smuts i vardagen. Följ tvättråden (alltså inte för varmt) och tvätta skalkläderna med flytande tvättmedel utan sköljmedel och centrifugera måttligt på max 800 varv per minut. Är du osäker på om tvättmedlet verkligen sköljts bort kan du köra en extra sköljning för att vara på den säkra sidan. Låt sedan plagget dropptorka.

Tvätta skalkläderna med ett flytande tvättmedel och använd inte sköljmedel. Låt därefter dropptorka eller torka plaggen i en torktumlare eller torkskåp. 

Återaktivera funktionen med värme

För att återställa membranets ursprungliga funktion kan man använda en värmekälla och torktumla funktionskläderna efter tvätt. Man kan också stryka plaggen på låg värme (gärna när de fortfarande är lite fuktiga) med ett tygstycke emellan. På så sätt återställer du membranets ursprungliga funktion och jackan blir som ny igen.

Impregnera skalkläderna med ett fluorkarbonfritt impregneringssprej.

Impregnera med sprej utan fluorkarboner

Enklast för att impregnera yttertyget efter tvätt är att använda en fluorkarbonfri impregneringssprej som appliceras med sprejmunstycke 15-20 cm från plagget. Gnugga in impregneringen i tyget med handkraft genom att gnida ena sidan av jackan mot den andra och låt torka. Glöm inte att torka bort ett eventuellt överflöd då det annars lätt uppstår fläckar på yttertyget. För bäst effekt kan man köra jackan eller byxorna i en torktumlare eller i ett torkskåp på mellan 40-70° varmt. Följ alltid tvättråden.

Impregnera yttertyget med en fluorkarbonfri impregneringssprej. Torka bort ett eventuellt överflöd med en torr eller fuktig trasa.

Preppingtips nummer 8: så sköter du hygienen
Preppingtips nummer 7: ta del av samhällets information