Varför är det så svårt att sälja begagnat?

16 januari, 2019
Kategori:

Trots att det återvunna plagget valts till årets julklapp är det smått omöjligt att sälja begagnade saker online. Frakten gör givetvis tunga saker svårsålda, men på något sätt är verkligheten inte samma sak som PR-maskineriet. Frågan är om vi verkligen VILL köpa begagnade saker. Och i så fall till vilket pris.

Kanonfin kamera för en bråkdel av nypriset.

Jag har ända sedan barnen var små sålt begagnade kläder, stövlar, vinterskor och kameror på både Tradera och Blocket. I vissa fall har jag fått riktigt bra betalt, vilket givetvis gett mig blodad tand. Inför julen 2018 bestämde jag mig för att sälja av en hel drös med gamla saker som vi inte använder längre varav de mesta är alldeles för litet. Skridskor, långfärdsskridskor, hockeyhjälm, goretexbyxor och playmobilleksaker. Trots lågt pris har inte en kotte hört av sig, även om jag annonserat på både Tradera och i dussintalet grupper på Facebook. Varför? Förmodligen för att det är enklare att köpa nytt.

Skridskor i bra skick.
Liksom fina gympadojor för 50 kronor.
Omöjligt att sälja en hockeyhjälm för 50 kr.

För ett tag sedan talade jag med en hjälporganisation som i flera år bedrivit en uppskattad och välbesökt loppis i stan. Mannen menade att det numera var mycket svårt att sälja begagnade saker och om det ens går ska det vara billigt och nästan oanvänt. Annars köper folk nytt.

Men hur kan då det återvunna plagget vara valt till årets julklapp (2018)? Kanske vill vi uppfattas som mer miljövänliga än vad vi verkligen är eller så är begagnatbranschen helt enkelt mer ”het” i storstaden.

 

 

 

 

 

 

Kossorna som gör mig glad
Säker vildsvinshantering