Varför blir flädersaften besk?

23 juni, 2021

För att undvika besk flädersaft bör du klippa bort så mycket av skaftet på fläderblommorna som möjligt. På så sätt minskar risken för smakvariationer, i synnerhet om du planerar att frysa saften och inte vill använda så mycket socker. Ett annat tips är att ta bort citronskivorna ett dygn innan saften är klar och låta saften dra vidare med enbart fläderblommor. Det hjälper särskilt om citronerna har ett tjockt hölje av beskt vitt innerskal.

Knipsa bort så mycket av skaftet som möjligt på fläderblommorna för att undvika beska.
Varva citroner och fläderblommor och fyll upp med sockerlag. Om citronerna har ett tjockt höljde med ett vitt innerskal kan det vara smart att ta upp citronerna en dag tidigare och låta blommorna dra klart ensamma.

Det är svårt att veta varför flädersaften ibland blir besk. Onödigt mycket skaft på fläderblommorna kan vara en orsak liksom beska citroner och en otillräcklig mängd med socker. Alltför många blommor kan också ge beska så det gäller att använda rätt mängd blommor motsvarande receptet i övrigt. 

Att upptäcka att saften är besk när den silas av innebär mycket bortkastat arbete.

Vissa menar att man kan försöka med att koka upp saften på nytt och tillsätta mer socker, men hur många gånger jag än provat så förblir saften besk. Bästa tipset är alltså att göra ett så noggrant förarbete som möjligt och ta bort de delar som kan ge saften beska. Fördelen med nygjord flädersaft är att man kapslar in doften av försommar och njuter av juni månads dofter under hela året. Har du inte gjort en första sats så är det tid nu.

 

 

 

Vattna när det redan regnar
Jobba mindre lev mer. En bok av Maria Österåker