Världens enklaste tips för att samla regnvatten

10 juni, 2022

Du har säkert hört det förut: sätt ut tunnor under stuprören för att samla regnvatten när det regnar. Vatten som du sedan kan vattna grödorna med när det är torrt. Här får du tips på världens enklaste sätt att samla regnvatten utan dyra speciallösningar.

En klassisk plasttunna under stupröret är nog den vanligaste lösningen för att samla regnvatten.

Visst kan man köpa särskilda regnvattentunnor med anslutningskopplingar som leder regnvatten från stupröret till en stor eller liten tunna bredvid. Man kan välja hållbara, praktiska varianter i plast eller snygga tunnor i ek. Det viktigaste av allt är att du skaffar en tunna med kran (och sätter tunnan högt) så att du slipper hinka ut vatten och behändigt kan ställa en vattenkanna under och helt enkelt öppna kranen för påfyllning.

Det finns en uppsjö av olika speciallösningar för att kunna leda vatten från ett stuprör eller en hängränna till ett uppsamlingskärl undertill.

Enklast av allt är att såga av toppen på ett plast- eller oljefat (tvätta ur det ordentligt eller använd särskilda kärl som använts till livsmedel) och sätt det rakt på marken en bit från huset som du avser att avvattna. Förläng sedan hängrännan en bit från huset och låt vattnet rinna rakt ner i tunnan. Vill du inte att det ska skvätta så kan du fästa en länk eller en vajer i änden så rinner vattnet längs kättingen ner i tunnan utan något spill på vägen. Sedan är det bara att hinka upp vatten ur tunnan för att vattna med när det är torrt. Enkelt, hållbart och praktiskt.

Låt hängrännan vara längre än huset (minst 50 cm) och låt vattnet rinna från hängrännan rakt ner i ett tunna utan lock.

 

Baka riktigt stora rädisor i ugnen
Fem skäl att bygga upphöjda odlingsbänkar