Världens godaste ketchup – ur Bondens Skafferi

Kan man verkligen tillverka världens godaste ketchup av sådant som växer i trädgården? Absolut, det enda som behövs är riktigt goda tomater, lite lök, ett knippe basilika och ett par deciliter vinäger. Äppelcidervinäger som du gör av egna äpplen.

Du behöver:
2 kg riktigt mogna tomter (gärna lite fula exemplar – skönheterna sparar du till tallriken)
1 stjälk bladselleri
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
1 msk korianderfrön (eller färsk koriander)
2 kryddnejlikor
1 knippe basilika
1 msk salt
1 tsk nymortlad svartpeppar
2 dl äppelcidervinäger (recept i Bondens Skafferi)
1-1,5 dl strösocker
Så gör du:
Skär tomaterna i grova bitar och hacka bladsellerin. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs vitlök, lök och bladselleri i rapsolja i en tjockbottnad kastrull. Var försiktig så att det inte bränner vid. Tillsätt koriander, kryddnejlikor, basilika, salt och peppar och låt småkoka i omkring en halvtimme, tills tomaterna är riktigt mjuka.

Mixa blandningen med en stavmixer och passera ketchupen genom en sil. Var noggrann så att alla klumpar verkligen försvinner. Koka upp den passerade ketchupen och tillsätt vinäger och socker. Smaka av med socker så att ketchupen inte blir för söt. Låt koka utan lock tills ketchupen reducerats till omkring halva mängden. Lyft av från värmen och häll upp på väl rengjorda flaskor eller burkar och förslut. Har du väl bjudit på hemgjord ketchup en endaste gång är det ingen som kan tänka sig att köpa fabriksketchup i butik.

Fler recept på vad du kan göra med egna fantastiska tomater i boken Bondens Skafferi.

0 kommentarer