Varmt bad under stjärnorna

31 oktober, 2017
Kategori:

Allra bäst upplevelse får man på ett japanskt Onsen under hösten eller ännu hellre mitt i vintern, då luften är kylig och utsikten ut över landskapet är imponerande.

Poolerna ligger ofta vackert mitt ute i naturen.
Poolerna ligger ofta vackert mitt ute i naturen.

Det fantastiska badet Fuki-no-mori ligger vackert i dalgången mellan topparna Nagiso, Surikogi och Hagetake, nordöst om Nagoya på det japanska fastlandet. Här har människor badat i generationer, tvättat sig i det varma källvattnet och njutit i artificiella pooler där man samlat – och tempererat – det heta vulkaniska vattnet från jordens innandöme.

Vackert landskap kring Fuki-no-mori. Tyvärr är hängande luftledningar vanligt förekommande i Japan. Irriterande för oss svenskar som gärna vill ha en vacker obruten horisont.

Det varma källvattnet är inte bara varmt och skönt att bada i. Det är också fullt av mineraler som gör huden mjuk och sinnet lugnt. Dåsighet hör liksom samman med Onsentraditionen, där värmen får kroppen att gå ner i varv och sänka ambitionsnivån vilket leder till ett lägre blodtryck, mindre stresshormoner och lugn och ro i själen. Något som kan tyckas behövas i det stressiga japanska samhället, inte minst för att komma bort från ljudintrycken som kan få vilken stadsmänniska som helst att känna stressens tryck över bröstet.

Inomhusbad med utsikt.
Inomhusbad med utsikt.

Naken vänskap

Alla japanska Onsens är strikt uppdelade mellan män och kvinnor, man badar naken hadaka no tsukiai vilket betyder naken vänskap. Redan i entrén får du tillgång till badtofflor, Yukata (morgonrock), handduk och vanligtvis också en praktiskt liten korg eller väska där du kan bära dina tillhörigheter. Dusch före badet är obligatoriskt – du sitter på en pall och tvättar dig rituellt – och det finns tillgång till tvål, schampo, rakgrejer och hudkrämer i duschutrymmet. Är det något japaner är stolta över så är det det rika utbudet av tvål och schampo. Många gånger är det fler bilder på hudkrämer och tvålar än på rummets faciliteter om du väljer att kolla upp ett boende eller ett Onsen på internet.

Japaner duschar inte ståendes utan duschar sittandes på en liten pall.
Japaner duschar inte ståendes utan duschar sittandes på en liten pall.

Den lilla tvättlappen

Bortsett från en större handduk, som är avsedd för att att torka sig efteråt brukar man också få en liten tvättlapp i tyg i samma kvalitet som handduken. Den är avsedd att användas som skydd under huvudet när du vilar huvudet mot kanten av den hårda poolen (av sten eller trä) eller att lägga den som en varm blöt mössa över ansiktet eller huvudet. Tänk på att inte lämna den lilla tvättlappen flytande i vattnet, den ska egentligen inte ens ligga i vattnet utan håll den över vattenytan precis som japanerna gör. Bäst är naturligtvis att titta sig omkring och göra som alla andra. Att göra fel är inte värre än att man kan skratta åt det.

Många Onsens är öppna dygnet runt. Jag föredrar ett tidigt bad på morgonkvisten långt innan frukost när resten av familjen fortfarande sover.
Många Onsens är öppna dygnet runt. Jag föredrar ett tidigt bad på morgonkvisten långt innan frukost när resten av familjen fortfarande sover.

Välj ett Onsen med utomhusbad

Alla japanska Onsens har tyvärr inte tillgång till utomhuspooler. Välj ett avskilt Onsen, gärna långt upp i bergen där upplevelsen är större än att bara kliva ner i poolen. Inget slår upplevelsen av att kliva in på ett lyxigt Ryokan (traditionellt japanskt hotell) och ta del av den lokala Onsentraditionen efter några dagar till fots. Japan bjuder på fantastiska vandringsturer och tusentals olika vandringsleder. Fördelen är att det finns Ryokans och Onsens överallt. Det enda du behöver bestämma dig för är var i landet du vill åka.

Avsluta badritualen med en kopp te med utsikt över landskapet.
Avsluta badritualen med en kopp te med utsikt över landskapet.
Mörkret kommer tidigt i Japan.
Mörkret kommer tidigt i Japan.

 

Hotel Fukinomori öster om Nagoya www.fukinomori.com/english

 

 

Låt tomaterna hänga
Japans vackra parker