Varmt inomhus när strömmen går

11 mars, 2018

Oavsett om man bor i hus eller lägenhet blir bostaden snabbt kall om strömmen bryts. Den som redan löst vattenfrågan i en krissituation – vilket är den största utmaningen på både kort och lång sikt– bör istället planera för en alternativ värmekälla. Satsa på en brinnande brasa eller ett isolerande skal. Gärna både ock.

Att slå upp ett tält inomhus - gärna i samma rum som en extern värmekälla - ökar värmetåligheten avsevärt. Utan brasa blir det också betydligt varmare på insidan av tältet.
Att slå upp ett tält inomhus – gärna i samma rum som en extern värmekälla – ökar värmetåligheten avsevärt. Utan brasa blir det också betydligt varmare på insidan av tältet.

Det låter självklart, men är ändå en större utmaning än vad de flesta verkar tro. Att lösa värmefrågan. Så länge man bor på landet, eller i ett gammalt hus med fungerade vedspis, kakelugn eller öppen spis är det inte särskilt svårt att hålla värmen inomhus, inte ens när temperaturen kryper neråt minus 20-30° kallt, men utan värmekälla blir det snabbt kallt inomhus. Så kallt att man faktiskt kan frysa ihjäl. Åtminstone på lång sikt.

En brinnande brasa kan vara skillnaden mellan ett varmt och ett rejält utkylt hus.
En brinnande brasa kan vara skillnaden mellan ett varmt och ett rejält utkylt hus.

Den besvärande fukten

Bortsett från kyleffekten blir det också väldigt fuktigt inomhus. I synnerhet om man är många i samma rum (att trängas är ett utmärkt sätt att hålla värmen tillsammans), men många som andas ger också gott om kondens. Finns det ingen riktig värmekälla, i form av en eldstad eller en fotogenkamin ökar kondensen och det bildas fukt på insidan av rummet. En kylande isande fukt som inte alls är särskilt kul inomhus. Alla som provat att tillbringa en kall och regnig dag eller natt i ett tält (utan värmekälla) vet hur snabbt det blir fuktigt och kallt på insidan av tältet. Det räcker egentligen med att dra igång Trangiaköket i ett par minuter eller tända gasköket för att bli av med den värsta fukten i tältet. Att helt enkelt ”bränna bort” fukten. Precis på samma sätt fungerar det inomhus. Den som inte har en lämplig eldstad, bör istället skaffa en fotogenkamin (det finns effektiva skorstenslösa kaminer) som man kan bränna på för att skapa ett bättre klimat inomhus. Tänk på att inte elda med den skorstenslösa kaminen under långa perioder (om luftcirkulationen är dålig) utan att då och då vädra eftersom det bildas koldioxid (och ännu värre kolmonoxid – om förbränningen är ofullständig – vilket kan kväva oss utan att vi märker det). Kolmonoxid fäster sig på de röda blodkropparna i blodet – de som egentligen ska transportera syre – vilket får till följd att blodet inte syresätts. Vi kvävs alltså till döds utan att vara medvetna om risken (kolmonoxid är lukt och smaklös).

Även en klassisk vedspis (i köket) ger bra möjligheter att värma upp ett rum och samtidigt laga mat.
Även en klassisk vedspis (i köket) ger bra möjligheter att värma upp ett rum och samtidigt laga mat.

Vädra för att slippa farliga gaser

Ett bra sätt för att minska risken med farliga gaser vid förbränning (utan skorsten) är att då och då öppna fönsterna och låta korsdraget vädra ut rummet effektivt. Det kanske låter märkligt, att först värma upp rummet och sedan kyla det med hjälp av korsdrag (gäller enbart förbränning med skorstenslösa kaminer), men faktum är att snabba vindar genom rummet inte kyler utrymmet nämnvärt. Det blir visserligen kallt direkt, men värmen (som redan lagrats in i väggar, tak och kaminen själv) snabbt värmer upp rummet på nytt. Allra bäst är givetvis att installera en riktig kamin med skorsten och hela rasket (det kostar inte mycket mer än en charterresa till Thailand – för en person), men kan spela en avgörande roll i ett krisläge.

Välj allra helst en kamin som du också kan använda som spis när strömmen gått.

Har du inte löst värmefrågan ännu är det alltså hög tid att göra det. Det behöver inte vara särskilt dyrt, men gör en avsevärd skillnad i en nödsituation.

Lycka till!

/ Niklas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kritiska ögon – en del av krisberedskapen
Väck liv i pelargonerna – nu är det vår