Vattna när det redan regnar

1 juli, 2021
Kategori:

Ett bra sätt för att dra nytta av regnvattnets positiva effekter är att vattna i trädgården när det redan regnar. På så vis får grödor och blommor del av det syrerika regnvattnet samtidigt som bevattningen blöter igenom odlingarna rejält.

Det är smart att ge sig ut och vattna i trädgården när det regnar.

För att vattnet ska ge någon större effekt krävs ett ordentligt ihållande regn som tränger ner till grödornas rötter 5-15 cm under marknivån. Ytliga regn och en småduttande bevattning kan visserligen blöta marken på ytan, men kommer sällan grödorna till någon större nytta. Istället kan en bristande bevattning faktiskt stressa plantan vars rötter sträcker sig mot ytan där det åtminstone under korta perioder (när du vattnar) är fuktigt.

Det krävs en rejäl skur för att marken ska bli ordentligt genomblöt.

En bra uppskattning är att det krävs mellan 20-30 mm nederbörd för att marken ska bli ordentligt genomblöt när det är torrt ute. Ett sådant regnväder kommer dessutom träd och buskar till goda som har betydligt djupare rotsystem. Klassiska duggregn, när det bara faller några millimeter på ytan dunstar oftast lika fort som de kom.

Det är utmärkt att vattna i trädgården när det väl regnar.

Vattna när det regnar

Ett smart sätt för att orsaka rotblöta är att vattna när det redan regnar. På så sätt kan ett ganska blygsamt sommarregn, som annars mestadels skulle dunsta bort ge en ordentlig rotväta som kommer växterna till godo. Dessutom gör regnet att jordens yta blöts upp vilket får marken att ta emot bevattningen lättare när du väl kommer förbi med trädgårdsslangen. På samma sätt kan man förbereda köksträdgården på ett kommande regn genom att vattna med träsgårdslang eller spridare någon timme innan regnet drar in.

Vattna helst på morgonen eller på kvällen för att undvika att vattnet dunstar. Du som dras med mycket mördarsniglar bör dock avstå från att vattna på kvällen för att undvika att sniglarna har kalas bland fuktiga grödor under natten.

Enkel rabarbersaft i saftmaja
Varför blir flädersaften besk?