Vi kan inte köpa oss ur klimatkrisen

18 mars, 2019
Kategori:

Det pratas ofta om att klimatkrisen ska lösas med hjälp av ny teknik. Att effektiva motorer, miljöbränslen och elbilssatsningar ska göra oss fossiloberoende inom bara några år. Att jakten på ny teknik, som Sverige är så duktig på att utveckla ska skapa ekonomi och stabilitet i en gungande värld. Men låt mig påminna oss allihop om att klimatkrisen inte går att lösa genom att fortsätta att konsumera som om ingenting hänt. Fossilfritt eller inte.

Inte ens elbilar kan hjälpa oss att komma till rätta med klimatutmaningarna. Foto: Pressbild Växjö Energi, VEAB.

En evig ekonomisk tillväxt är inte möjlig oavsett om tillväxten är beroende av fossil energi eller inte. Det går inte ens att hävda ett vårt nuvarande ekonomiska system ska bestå om vi ska komma till rätta med bara en bråkdel av de miljöutmaningar som mänskligheten står inför. Oavsett om jeansen är sydda i ekologisk bomull eller om bilen har den absolut senaste tekniken då klimatavtrycket ökar för precis allting vi konsumerar. Och tillverkar!

Det hjälper inte att handla miljövänliga prylar. Vi måste sluta att konsumera helt och hållet då varenda pryl som tillverkas och säljs ökar klimatets belastning.

Elbilar, höghastighetståg eller stadsodlingar kan aldrig rädda klimatet. Det som behövs är att vi slutar att konsumera, slutar att flyga, stänger alla kolkraftverk, slutar att pumpa upp olja ur marken, slutar att kriga, slutar att utrota ekosystem och tar vårt ekologiska ansvar. Och viktigast av allt, slutar att använda gifter, i både industri och jordbruk. Bums!

Att bygga laddstolpar till miljoner elbilar löser inte klimatutmaningarna. Snarare gör konsumtionen att utförslöpan går ännu snabbare.

Först när mänskligheten avstår från att tjäna maximalt med pengar på redan befintliga system finns det en chans att motgångarna leder till framgång. Att vi vårdar skogen snarare än att hugga ner den, låter mineralerna vara kvar i marken och stryper oljeborrarna för alltid.

 

 

 

 

 

 

Mikroklimat ger tidig skörd
Översvämning