Via Ferrata på Skuleberget

9 augusti, 2019
Kategori:

I södra Europa är begreppet Via Ferrata ett vedertaget begrepp som fått snudd på varenda spanjor att testa vajerklättringens utmaningar på några av kontinentens mest imponerande berg. I Sverige bjuder Skuleberget i hjärtat av UNESCO-skyddade Höga Kusten på imponerande leder med milsvid utsikt över världens högsta kustlinje.

Skuleberget i vackra Höga Kusten bjuder på fantastiska Via Ferrata-utmaningar.

Det är något speciellt med att klättra Via Ferrata. Kanske är det känslan av att komma högt utan att behöva släpa på rep, kilar och slingor eller bara njutningen att ta del av naturens skådespel. Skuleberget är utan tvekan ett av norra Europas mest fascinerande Via Ferrata-områden längs världens högsta kustlinje som fortfarande stiger med 0,8 mm om året.

På Skuleberget kan du klättra fyra olika Via Ferrata-leder i olika svårighetsgrad.

Olika svårighetsgrader på Skuleberget

Totalt finns det fyra Via Ferrata-leder på Skuleberget: den vita, gula, röda och den svarta (svårast). De flesta som klättrar Via Ferrata för första gången väljer den vita leden för att kunna njuta av naturens under utan att behöva avbryta. Den gula leden är nämligen svårare, betydligt brantare medan den röda är riktigt svår och den svarta (extrem) svårast. Medan man på de enklare lederna klarar sig med vanliga stabila vandringsskor kräver de röda- och svarta lederna vanligtvis klätterskor.

   – Bästa tipset är att välja en enklare led och klara utmaningen snarare än att välja en svårare led och tvingas avbryta, säger Tero Libell som driver Via Ferrata på Skuleberget tillsammans med Latte Eklund.

Det är riktigt brant på sina ställen.
En bit upp på berget skiljs lederna åt. Den vita åt vänster och den röda åt höger.

Från botten av Skuleberget hela vägen upp till toppen tar klättringen omkring en och en halv timme. Klättringen är kittlande, på sina ställen riktigt utmanande, i synnerhet för den som aldrig klättrat förut. Till skillnad mot vanlig klippklättring håller man ständigt ett fast tag om vajern och flyttar två säkerhetsslingor – oberoende av varandra – allt högre upp efter hand som du klättrar uppåt. Det innebär att du alltid sitter fast med minst en karbin i vajern oavsett var du befinner dig längs leden. Säkerheten är enorm och det är snudd på omöjligt att göra misstag så länge man följer instruktionerna man fått på marken. Väl på toppen knipsar du av karbinerna från vajern och kan njuta av Höga Kustens mest frasiga våfflor i Toppstugan på Skuleberget. Givetvis med Hjortronsylt till.

Du sitter fast med två karbiner i en väl förankrad vajer. Givetvis får du prova hur du säkrar dig själv innan du börjar att klättra.
Utsikten blir allt bättre ju högre upp du når på Skuleberget.

Från toppen av Skuleberget tar den branta vandringen ner till starten omkring en halvtimme.

Här och var finns möjlighet att pausa längs lederna.

FAKTA: I högsäsong (24/6-18/8) kostar det 495 kronor för en led eller 645 kr/ för en hel dag om du vill klättra flera leder. I lågsäsong är samma pris 395 kronor för en led och 545 kr för en heldag. Båda priserna inkluderar hyra av utrustning. Du kan också hyra stabila Via Ferrata-skor för 100 kr. Satsa också på att köpa ett par klätterhandskar (40 kr) som skyddar dig från riv- och skärsår. www.viaferrata.se

 

 

 

 

 

Torkad morot med kapris
Välj campingplatser där vattnet ingår i priset