Vildsvinsskinka till jul

21 december, 2018
Kategori:

Att servera vildsvinsskinka på julbordet kommer definitivt att få många att höja på ögonbrynen. Bortsett från att vildsvinskött är otroligt gott är viltkött dessutom klimatsmart.

Vildsvinskött är klimatsmart och gott. Ett utmärkt val på julbordet.

Har du inte möjlighet att plocka upp en vildsvinsstek från frysen finns det vildsvinskött att köpa i flera viltbodar (ofta i anslutning till stora gods), i saluhallar och specialbutiker.

Julskinka av vildsvin är utmärkt på julbordet.

Vanligtvis är vildsvinsstekar mindre än de enorma julskinkor av tamgris som säljs i butik. Ju yngre djur desto mindre skinka. Ett bra tips är att bena ur ett helt baklår, du skär alltså bort benet och låter resten av musklerna sitta ihop och binder samman hela köttstycket med bomullsgarn. Gnid gärna in lårets insida med örtsalt eller vanligt salt innan du knyter ihop den stora steken. Lät gärna vila kallt över natten.

För att öka sältan kan man låta skinkan ligga i saltlake i ett par dagar, men det går också fint att bara låta den ligga i saltlake över natten. I synnerhet om du använder urbenat baklår då sältan tar sig in i köttet från flera olika håll, också mellan musklerna. Ju kortare tid desto mindre sälta.

Julskinka av vildsvinskött är mycket gott.

Låt skinkan ”vattna ur” i ett par timmar innan du kokar den. Sjud till omkring 68°C i en fond med lök och peppar (den bör precis täckas av vattenlinjen). Använd helst termometer för att undvika att köttet blir torrt. Låt temperaturen sjunka och låt gärna skinkan vila över natten. Griljera sedan skinkan mitt i ugnen på ett galler över en långpanna och ugnsbaka den till kärntemperaturen når 68°C. Det är viktigt att du inte har högre temperatur i ugnen än 80°C. Vanligtvis tar det 5-6 timmar beroende på hur stor skinkan är.

Avslutningsvis penslar du skinkan med ägg och senap (se innehåll nedan) och strör över ströbröd innan du griljerar skinkan i 200°C mitt i ugnen i omkring 10-15 minuter. Skinkan ska få färg, men inte brännas.

Griljering:

1 ägg

2 msk fransk senap

2 msk skånsk senap

Honung

Ströbröd

FAKTA:Rimmad skinka av vildsvin kostar 209 kronor kilot på Trolle-Ljungby Gods i Skåne. Benfri stek däremot kostar 179 kr/kg. Prislista Viltboden på Trolle-Ljungby.

 

 

 

 

Kör säkert i jul
Odla mitt i vintern