Vilket stormkök ska jag välja?

18 november, 2020
Kategori:

Årets julklapp har för första gången i mannaminne utsetts till något som vi faktiskt behöver. Ett stormkök avsett för utematlagning eller som nödkök om strömmen går. Så här tänker jag i valet mellan klassiskt kök med brännare för flytande bränsle eller gastillsats.

Utematlagning är ett utmärkt nöje året om oavsett om du uppskattar att laga mat på ett stormkök eller över öppen eld.

Klassiska Trangia från Trångsviken i Jämtland har tillverkat kök sedan 1925. Först för hushållsbruk och sedan 1935 i smarta campingset. Första köket som ser ut som Trangiaköken gör idag lanserades 1951 och fick namnet nummer (no) 25.

Ett klassiskt Trangiakök med gastillsats är ett bra val då både grytor, lock och brännare ryms i köket.

De billigaste stormköken eldas ofta med flytande bränsle som både sotar och är svåra att hantera. Det blir lätt kladdigt när man ska fylla på bränsle och det är svårt att fylla på mer innan brännaren slocknat. Dessutom finns det alltid en risk att man råkar stöta till brännaren så att bränslet åker ut på marken runtomkring med risk för brand och brännskador. En betydligt bättre – och säkrare – lösning är att använda Trangiakök med gastillsats. Fördelen är att även gamla kök kan utrustas med en gastillsats som därmed får betydligt fler användningsområden.

T-röd eller metanol?

Trots att det finns betydligt bättre bränslen idag än för 20 år sedan är det förvånansvärt många sällananvändare som fortfarande eldar med T-röd eller rödsprit trots att dessa sotar betydligt och luktar illa. Då är det bättre att byta till metanol, vanligen T-Tenol som är en blandning av metanol och etanol med maximal effekt och mycket lite sotfrekvens.

Fördelen med Trangia är att även en kaffekittel ryms i köket.

En uppsjö av olika tillverkare

Bortsett från svenska Trangia finns en uppsjö av friluftskökstillverkare där Primus och Optimus förmodligen är de tillverkare som flest människor känner till. Förmodligen för sitt svenska ursprung även om Optimus numera ägs av schweiziska Katadyn Group. Numera finns dessutom ett stort utbud av friluftskök från framförallt USA där MSR är en stor aktör.

Ett smidigt litet gaskök från Primus med en hopfällbar gryta från Sea to Summit.

Så vilket kök ska jag välja?

Valet av kök beror på vad du tänkt använda köket till. Trangias kompletta kök med grytor, lock och brännare i ett är vanligtvis en bra lösning för de flesta, men ska du bara värma vatten till kaffet eller värma upp en mjukkonserv på påse kan ett lätt gaskök från Primus med tillhörande gryta vara ett bra val. I min värld är alltid en gastillsats att föredra även om det numera finns en rad olika friluftskök lämpade för öppen eld, alltså där du eldar med kottar, pinnar och grenar och kan koka kaffe, värma mat eller steka ett ägg över öppen eld.

Enkla vedkök är ett utmärkt alternativ. Nackdelen är att du behöver bära med dig en gryta eller stekpanna.
Det går utmärkt att steka pyttipanna på ett vedkök.

Lycka till i valet av kök!

Koka egen slånbärsglögg
Tid att plocka slånbär