Vinterodla färska kryddor

26 februari, 2018

Så här på vårvintern (jo vi har faktiskt kommit ganska långt här nere i söder) är det underbart att kunna skörda egna färska kryddor. Jag sår tidigt, under växtbelysning på värmematta för att kunna skörda rejält med egna kryddor redan i slutet av februari. Bortsett från koriander sår jag också persilja och hiskeliga mängder basilika. Det blir liksom genast mer vårkänslor då.

Genom att så koriander (och andra kryddor tätt) växer det upp små tuvor med kryddor som sedan kan planteras om i större krukor.

Att så kryddor under vinterhalvåret är ett utmärkt sätt att bota odlingshysterin som annars lätt griper tag i oss som odlar. Till skillnad mot chili- och tomatplantor tycker jag mig ha noterat att sorgmyggorna inte alls är lika förtjusta i kryddväxter som chili- och tomat. Dessutom gillar jag inte hetsen kring tidiga tomatplantor som ändå inte kan planteras ut på flera månader. Då är det bättre att fokusera på kryddplantor som kan förgylla matlagningen redan nu. Tomatplantorna sår jag sedan inte förrän i mitten av mars.

Jag sår fröna i små högar (5-10 frön i varje hög) på fyra fem platser i en helt vanlig kruka.
Jag sår fröna i små högar (5-10 frön i varje hög) på fyra fem platser i en helt vanlig kruka.

Så koriander i små högar

Ett bra tips för att få riktigt täta korianderplantor är att så flera frön i små högar på en fyra, fem olika platser i samma kruka. Vattna och täck med jord och placera under växtbelysning. Eftersom vi bor i ett gammalt hus, med stora dragiga fönster (jag gillar att placera krukorna i fönstret för att få tillgång till maximalt med naturligt ljus) krävs värmematta för att få igång fröna tidigt på säsongen. Det förkortar groningstiden med flera dagar, kanske till och med en vecka. Min senaste sådd (utan värmematta) kom inte igång förrän under en varm förmiddag i solljuset. Med andra ord är fröna som vi människor. Vi vaknar till liv först när solen återvänder.

Trots att man sår korianderfrön långt från varandra (i små högar) blir rotklumpen ändå som en enda stor.
Trots att man sår korianderfrön långt från varandra (i små högar) blir rotklumpen ändå som en enda stor.

Tips:

Man kan vinterså koriander i växthuset. Bredså fröna eller sätt frön i små högar också i växthuset (allra helst i små plastkärl eller krukor) så gror fröna när det är tillräckligt varmt. Många återanvänder plastkärlen som man köper frukt i under vintern, du vet de där rektangulära plastkärlen som kiwi, tomater och importerade päron, är förpackade i. Seriösa vinterodlare täcker jordlagret med snö som sedan vattnar sådden så fort blir tillräckligt varmt och snön smälter.

Dela krukorna på fyra små

Efter några veckors tillväxt, då plantorna blivit tillräckligt stora i köket är det dags att dela på plantorna och plantera om i större krukor. Jag vattnar plantorna rejält innan jag lyfter upp rotklumpen (det har blivit en enda) ur krukan och delarna tuvorna försiktigt för att skada rötterna så lite som möjligt. Om man inte vattnar är det svårt att få jorden att hålla ihop.

Dela försiktigt på den stora rotklumpen i fyra fem mindre delar.
Dela försiktigt på den stora rotklumpen i fyra fem mindre delar.

Sedan är det bara att plantera om i större krukor, vattna och placera rakt i fönstret (så här i slutet av februari räcker vanligtvis det naturliga ljuset i ett ljust söderfönster – åtminstone under soliga dagar). Har du inte tillgång till ett sådant fönster kan du placera krukorna (det blir ju 4-5 nya krukor på varje ursprungsplanta) i ett mer effektivt odlingstorn. Det finns fina sådana att köpa, men det går minst lika bra med ett vanligt T5 lysrör från bygghandeln.

Plantera i nya krukor med plantjord eller kompostjord och vattna med vatten eller bokashivatten.
Plantera i nya krukor med plantjord eller kompostjord och vattna med vatten eller bokashivatten.

Glöm inte att så kryddor på nytt

Till skillnad mot persilja och basilika som kommer på nytt ger koriandern bara en enda skörd. Det innebär att det inte är någon mening att spara på korianderplantor som klippts ner. Så därför nya plantor så fort du planterat om de gamla (helst ännu tidigare) för att slippa vara utan egenodlade färska kryddor som förgyller matlagningen året om.

Glöm inte att så nya frön så fort du planterat om de första.
Glöm inte att så nya frön så fort du planterat om de första.

 

 

 

 

 

 

Förkultivera egen potatis
Danskt Smørrebrød på resterna av helgens älgstek