Nytt grepp på YouTube

18 april, 2017
Kategori:
startbild till ett klipp på youtube

Nu har jag äntligen gjort något jag har funderat på en längre tid. Jag har för första gången publicerat ett klipp på YouTube som kostar pengar för dig att se. Oj, oj!

Jag har bollat fram och tillbaka med både följare och blogg-kollegor. Vänt och vridit på möjligheterna och omöjligheterna. Kommit fram till att det här är något jag måste testa. Men tvekat för att jag inte vet hur det kommer att tas emot. Min man är ett superbra stöd som ganska snabbt konstaterade att ”Du får väl testa, annars vet du ju inte. Funkar det inte får du väl ändra dig.” Svårare än så är det ju faktiskt inte, så nu kör jag!

 

Saras trädgårdsdagar
Klippet är en del av Saras trädgårdsdagar, alltså det som jag tidigare kallade för vloggen. Jag bytte namn för jag tyckte att vlogg var lite för mycket… tonåring på nåt sätt. Klippet kan du se nedan. Och, håll i hatten, det kostar 9 kronor att se! Först visas en trailer, en kortare del av innehållet, sedan måste du klicka dig vidare via länk i klippet till huvudinslaget som heter Wonderberries och tunnelfix. Då får du se hela det långa klippet, där jag pysslar om mina wonderberries, möblerar om kålsådder och fnittrande testar jordens djup i djupbäddarna.

Varför kostar det pengar?
Allt material som delas i mina sociala medier är gratis att ta del av. Jag lägger mycket tid på att publicera relevanta grejer och få till en bra mix och jag ser det som mitt jobb även om bara en bråkdel av det är sådant som ger specifik ersättning.

Det har varit viktigt för mig att ha en någorlunda opartisk hållning, ett arv från nästan 20 år inom public service.  Därför har jag aldrig gjort några sponsrade inlägg där jag smörjer in benen med hudvårdsprodukter för att få in en slant till hushållskassan.

Men, även om Skillnadens är Sveriges största trädgårdsblogg så är det en mycket nischad blogg som inte direkt ger några stora inkomster. Jag behöver istället tänka att det är ”många bäckar små” som gäller för att betala min del av hushållskassan. Och det är här YouTube-klippen är intressanta.

 

Nu räknar vi!
Helt ovetenskapligt skulle jag säga att videoklippen är det mest uppskattade av allt material jag producerar. Det är också det som tar längst tid att göra – och ger minst i kassan. Reklamintäkterna för en kanal som min, som ju inte gör några sponsrade videoklipp, landar på 2 000-3 000 kronor per månad (cirka 1 200 kronor/månad efter skatter). Då publicerar jag 8-12 klipp per månad. I princip ger alltså klippen ingen ersättning alls.

Om det ska vara motiverat att fortsätta publicera klipp med bra teknik, väl förberedda och redigerade, tänker jag att jag behöver fundera på andra sätt att finansiera mitt jobb. Och det rimligaste är helt enkelt att ta betalt. Jag säljer en tjänst och den som vill ha den betalar, precis så som det funkar i alla andra sammanhang. Det känns hårt att skriva så, särskilt i den här världen. Det mesta när det gäller sociala medier är ju gratis att ta del av.

 

Fungerande system
YouTube har ett väl fungerande system för att helt enkelt sälja klipp. Jag som producent kan välja att hyra ut mina klipp, att sälja dem eller att låta tittare betala för en prenumeration:

Om jag hyr ut klippen kan du se dem bara under en begränsad tid. Jag vet att de flesta gärna ser klippen flera gånger, därför tycker jag inte att det är en så bra metod.

Om jag gör om kanalen till en betalkanal blir större delar av materialet betalklipp och det vill jag inte. Dessutom är jag fortfarande i lite av en bebisbubbla och kan inte alltid garantera si eller så många klipp per vecka. Just nu är det alltså inget bra alternativ heller.

Att låta tittaren köpa klipp verkar vara det bästa, just nu. Genom att betala 9 kronor för vissa klipp som har du tillgång till dem för jämnan. Allt annat är gratis och jag har ingen anledning just nu att ändra på det.

 

Den lilla blå köp-knappen syns uppe i högra hörnet och när du klickar på den kan du köpa klippet för att se det så många gånger du vill.
Den lilla blå köp-knappen syns uppe i högra hörnet och när du klickar på den kan du köpa klippet för att se det så många gånger du vill.

 

Hur gör jag?
När du bestämt dig för att titta på klippet klickar du på den blå knappen i anslutning till rubriken där det står ”9 kr”. Då slussas du till en sida där du antingen slutför köpet med ett sedan tidigare registrerat kort, eller registrerar ditt betalkort och sedan godkänner köpet. Det är väldigt enkelt. Eftersom jag själv ser klippet gratis (eftersom det är jag som är ”ägaren”) har jag inte listat ut hur jag köper klippet via mobilen. Någonstans läste jag att det saknas sätt att betala klipp via mobilen, men det låter ju i så fall märkligt. Har du provat?

 

Enstaka klipp kostar
Det här är att betrakta som ett test. Om jag inte testar får jag ju inte veta hur det funkar rent tekniskt eller hur det tas emot. Jag blir förstås jätteglad om du vill fortsätta att titta på mina klipp – också de som kostar några kronor. Ge gärna feedback på hur det fungerar och om jag kan göra några ändringar som får det att bli smidigare, tydligare och bättre, det här ju helt nytt också för mig!

Vad tycker du? Är det här rätt eller fel väg att gå? Föredrar du sponsrade inlägg och mer reklam, framför klipp som kostar några kronor att se?
/Sara Bäckmo

 

Frågor och svar om betalklipp på YouTube
Ett samtal om vatten och bevattning