Frågor och svar om betalklipp på YouTube

20 april, 2017
Kategori:
En skål med sallatsblad

Tack för all feedback angående mitt betalklipp på YouTube! Eftersom många tagit sig tid att kommentera och tycka till vill jag gärna samla ihop tankarna.

Tidigare i veckan publicerade jag ett klipp på YouTube som kostade 9 kronor att se. Ett första steg att utforska hur det skulle fungera att ta betalt för en del av det material jag publicerar. Läs mer om det i inlägget Nytt grepp på YouTube och se gärna klippet nedan.

Blogginlägget har nära etthundra kommentarer, det har diskuterats flitigt på Facebook, Instagram och förstås också på YouTube. Stort tack till dig som tagit dig tid att ge din syn på saken. Det har varit lika värdefullt att läsa pepp från dig som tycker det är ett bra steg, som hur du som inte vill betala har för anledningar till det.

Min intention var att svara varje enskild kommentar som innehåller en fråga, men det blev så många trådar åt olika håll. Väljer att plocka upp några av dem här istället, hoppas du hittar svar på det du undrar över.

Hur hittar jag klippet? Det har inte varit helt lätt att få till en smidig lösning att koppla trailer och klipp så att det blir begripligt. Men jag tror att det här är mest av en vanesak. Uppenbart har det funkat för ett gäng tittare. Till betalklippet är det kopplat en trailer. I trailern finns länk till det långa klippet, både i klippet och i beskrivningen. Det går också att hitta betalklippet via YouTube-kanalens starsida. Leta upp den lilla blå knappen där det står 9 kronor, klicka där och genomför köpet.

 

Varför är det just de här klippen som kostar? Det är alltså bara nya klipp i spellistan/serien Saras trädgårdsdagar som kostar några kronor att se. De här klippen är inte så sök-bara. De har inget konkret huvudinnehåll, likt ett klipp där jag särskilt visar hur jag skolar om kål eller gör något annat. I trädgårdsdagarna skrotar jag omkring, visar små vardagstips, hur grejer utvecklas och låter dig vara med mig under en tid i trädgården. De här klippen är lite som ett extramaterial för dig som verkligen älskar att se vad jag gör i trädgården. Alla betalklipp i den här serien är minst tio minuter långa och ett sätt att kunna visa lite mer av mitt trädgårderi under mer avslappnade former. Om du vill veta vad det är du köper kan du titta i de tidigare publicerade klippen i samma spellista, som är gratis att se.

 

Kostar allt pengar? Nej. Det är bara nya klipp i serien Saras trädgårdsdagar som kostar några kronor att se. Det kan komma att ändras och justeras så att jag hittar en bra form som funkar för både tittare och mig. Alla andra klipp kommer att vara gratis fortsättningsvis med. Och det är kanske en tröst till dig som absolut inte vill betala för videos. Jag hoppas innerligt att du fortsätter att titta även om du inte vill betala för klippen i den aktuella serien, men kanske du ändå någon gång känner dig nyfiken och kan tänka dig att ge det en chans.

Jag har själv några favoritkanaler som jag försöker att kolla så ofta jag kan. Förstås har jag funderat på om jag skulle vara beredd att stödja kanalerna med några kronor då och då för att få inspiration. Mitt svar är ja.

 

Det funkar inte via mobilen? Flera har kommenterat att det är problem via mobila enheter. Andra meddelar att det visst funkar. Flera har berättat att det kan behöva göras en särskild inställning via banken för att kunna genomför köp i appar och liknande. Ett tips är alltså att kolla vilka restriktioner du har kopplade till betalkortet. Kortet behöver bara registreras en enda gång, sedan väljer du bara det förvalda kortet nästa gång du vill köpa ett klipp.

 

Jag är rädd för att registrera mitt betalkort! YouTube/Google är typ största av de största på nätet. Deras betalningsmetoder omfattar annonser och försäljningar över hela världen. Jag har personligen ingen anledning att tvivla på deras säkerhetssystem, men respekterar absolut att andra ser annorlunda på saken. Det här är det sätt som står till buds via den här plattformen och därför använder jag det.

 

Kan jag inte se från utlandet? Jo, i de flesta länder. Men jag måste skapa ett så kallat erbjudande för varje land. Om du inte kan se från utlandet ber jag dig att kommentera aktuellt klipp och berätta vilket land jag ska aktivera. En del länder (Tyskland till exempel) finns inte med på listan över länder där det är möjligt att se betalklipp och det kan jag inte göra något åt.

 

Kan jag inte betala per månad istället? Det vore det absolut bästa! Men, för att ha betalande månadsprenumeranter måste hela kanalen omvandlas till en betalkanal. Det betyder att alla klipp hamnar bakom en betalvägg. Och det vill jag inte. Alternativet är att skapa en ny kanal för Saras trädgårdsdagar och göra den till en betalkanal. Det kan vara en väg att gå, men jag måste tänka ett varv till kring det.

 

Jag är van vid att allt material på YouTube är gratis, så jag tänker inte betala! Det respekterar jag. Hoppas att du vill fortsätta att titta och läsa allt annat material jag delar i olika kanaler – som fortfarande är gratis.

Nog sagt om detta. Sedan klippet ovan spelades in har bönorna frusit sönder i senaste nätternas kyla. I gengäld har rädisorna exploderat i bäddarna och de vintersådda ärtskotten är absolut fantastiska, det tycker också vår ettåring.
/Sara Bäckmo

Gör nya hallonplantor
Nytt grepp på YouTube