Använd papperskrukan på bästa sätt

13 februari, 2015
Kategori:

Potatis i papperskruka

Så står jag här med fem kassar härliga krukor av tidningspapper. Redo. Såsugen. Och så måste jag vänta. Lite för många gånger har jag provat att använda krukor av tidningspapper till tidiga sådder eller omplanteringar, med följden att kruka och jord börjat mögla.

Inomhus är det svårt att få till rätt förutsättningar vad gäller luft och fukt och värme för att hålla krukan mögelfri under lång tid. Därför gör jag på följande sätt för att använda krukan så bra som möjligt.

1. Jag använder krukan mest till att skola om plantor i. Jag sår alltså oftast inte i själva krukan. Sådden är ömtålig och får inte torka ut. Papperskrukan blir lätt för fuktig och börjar visa tecken på att mögla, vilket i sig resulterar i att jag vill hålla nere på vattningen ett tag. Det tål inte sådden. Senare på säsongen gör jag dock en del sådder i papperskruka, särskilt gurkväxter som både gror och växer snabbt.

2. Jag använder krukan i huvudsak till det som skolas om senare under våren och då kan stå ute eller i kallbänk eller odlingstunnel. Där är det inte lika stor risk att krukorna möglar. Inomhus kan ett vitt lager av mögel visa sig på jorden efter bara några dagar, det händer inte alls lika ofta utomhus. Sådder av till exempel squash i papperskruka kan jag göra inomhus med undervärme, för att sedan ställa ut i kallbänk så snart fröna grott.

3. Det är idealiskt att plantera om sommarblommor i papperskrukorna. Ofta har jag väldigt många av varje blomstersort och vill kunna knö ihop dem på ett och samma tråg. Med krukor av tidningspapper är det enkelt att skola om mycket på en gång. Det är också superlätt att plantera ut i landet. Eftersom hela papperskrukan grävs ner i jorden blir det inga högar av plastkrukor att samla ihop, skölja, stapla och förvara.

Om du trots allt får mögel på jorden eller krukan kan du prova att lyfta krukan till en egen plats är den inte behöver trängas med andra. Undvik att vattna ett tag och skrapa bort beläggningen från jorden. Är det en sådd du är rädd om kan du försiktigt riva bort tidningspappret och försöka pilla ner sådden i en plastkruka.

På översta bilden i inlägget syns den tidiga potatisen ‘Arrow’ som rotas i papperskruka för att senare planteras ut i en varmbänk.

Jag räknar med att krukorna håller i cirka sex veckor.
/Sara Bäckmo

 

Läs gärna:
Saras bästa kruka av tidningspapper
Så rödbetor i pluggar
Underbara grönsaksbiffar

 

Hjärtans färger att matcha grönsakerna med i sommar
Lyckas med sådder i toapappersrullar