Att sätta schalottenlök på hösten

12 november, 2017
Kategori:
En hand sätter klyftor av lök i jorden.

Nu provar jag något nytt – att sätta schalottenlök på hösten. Jag har hittat en sorts som lär funka att sätta i jord redan nu. Det här ska bli så spännande att prova!

Allt jag kan få i jorden under sen höst och vinter nappar jag på. Vitlök – perfekt. Japanska vinterlöken – perfekt. Allt som kan vintersås – perfekt. Jag räknar med att 25 % av min totala odlingsyta är sådd och klar redan när mars gör sitt intåg. Det är en av orsakerna till att jag klarar av att hålla den här köksträdgården så välfylld – jag sprider ut jobbet.

 

sättlök i en hög på jorden
Trots att jag inte vet hur den kommer att bli har jag köpt över ett kilo sättlök, för om det lyckas vill jag ju inte ångra att jag inte satte mer…

 

en hög med sättlök på jorden.
Utsädet var otroligt fint. Varenda klyfta gick att sätta och kändes som ett typiskt bra köp.

 

Bananschalottenlök för hösten
Tidigare i höstas när jag beställde utsäde till vitlök dök jag på en schalottenlök som ska sättas på hösten. Aldrig hört talas om schalottenlök att sättas på hösten, så gissa om jag blev nyfiken.

Löken kallas för bananschalottenlök och den aktuella sorten heter ‘Longor’. De flesta butiker som säljer den gör det med anvisningar om sättning på våren, men några få förespråkar också att sätta den på hösten. Så spännande!

Lökarna sätts samtidigt som vitlök, från september i norra Sverige till november/december i södra Sverige. Liksom vitlök sätts den ganska grunt i jorden, där den övervintrar och växer upp på våren och skördas på sommaren. Precis som många andra saker som kommer i jorden under sen höst och vinter lär bananschalottenlök ge skörd något tidigare än sättlök som kommer i jorden under våren.

 

en sättlök ligger på jorden.
Sättlök sätts med den platta änden, där rötterna tidigare suttit, nedåt och den toppiga änden uppåt.

 

Samplantering med bär
Jag har satt min bananschalottenlök i en bädd tillsammans med små plantor av blåbärstry. Och så har jag lagt på ett tunt täcke av gammalt gräsklipp, inte tjockt alls. Över kommer jag också att lägga några kompostaller för att undvika att djur sprätter omkring. Jag har bra erfarenhet av att täcka ett tunt lager över vitlök för att förhindra att den kryper upp ur jorden när tjälen kommer och går. Får se om det gäller också den här löken.

Det blev några lökar kvar efter planteringen och de ska jag sätta i tunnelväxthuset. Gissar att det kan bli en extra tidig skörd där eftersom våren kommer tidigare i den inkapslade och skyddade miljön.

 

En täckodlad bädd.
Nu är bädden färdigplanterad och täckt med ett litet lager gräsklipp och mojs för vintern. Om löken gror tar jag nog bort en del av täcket för att inte hämma löken och täcker sedan på nytt, noga mellan raderna.

 

Fin lök med många ”klyftor”
Du som inte odlat just schalottenlök tidigare ska verkligen prova det till våren. Smaken är så fin, ofta mycket mild. Vissa sorter har också mycket goda lagringsegenskaper och håller sig fin efter skörden under lång tid. En liten sättlök stoppas ner i jorden och kommer att växa för att sedan dela sig i flera klyftor under nästa säsong. Vissa sorter av schalottenlök kan ge så mycket som femton nya fina lökar. Just ‘Longor’ lär kunna ge cirka 6 nya lökar från varje sättlök.

Har du odlat ‘Longor’ och satt den på hösten? Skriv gärna något i kommentaren, jag är väldigt nyfiken!
/Sara Bäckmo

Ärtskott i november
Börja odla i höst!