Bilder från min täckodling

2 juli, 2015
Täckodlad kål i Skillnadens Trädgård

När värmen kommer märks extra tydligt hur bra jorden mår av att täckodlas. Trots att det översta lagret är prassligt och torrt är det fuktigt och fint i jorden. Här är tio bilder från min täckodling i början av juli 2015.

Kålplantor i ett täcke av ensilage.

Kålen står i ett ordentligt täcke som består av grönmassa från förra årets odling, halm och ensilage. De törstiga plantorna mår fint i trots att det är varmt ute.

 

Morötter i ett täcke av gräsklipp.

Höstmorötterna har fram till ganska nyligen stått i bar jord. Det är svårt att täcka en bädd med morötter tidigt eftersom de små plantorna är så ömtåliga. Det är lättare att så direkt i en väl täckt bädd men det hade jag inte möjlighet till i år. Ett tjockt lager gräsklipp har lagts på nu och det kommer att hålla mycket av ogräset borta vilket gör mig väldigt glad. Morötterna växer i trädgårdens varmaste del och det gör gott för jorden att få ett täcke på sig så att fukten behålls.

 

Salladslök i täcke av gräsklipp.

Salladslöken har planterats i små grupper om tre-fyra lökar i varje. Då plantorna vuxit till sig något har jag täckt med gräsklipp noga runtom plantorna, som står ganska tätt i en pallkrage.

 

Vitlök står i en djupbädd som är täckt av gräsklipp.

Det här är vitlök som jag förökat från topplök och halslök från tidigare skördar. I år hoppas jag på lök som innehåller stora fina klyftor. Men för att löken ska orka bilda klyftor behöver den gott om näring. Här står löken i en djupbädd och dessutom är den täckt med gräsklipp. En superkombination för de flesta grönsaker. Förutom topplök som är inne på sitt tredje år efter plantering står också lök från förra och förra året här.

 

Purjolök i ett täcke av gräsklipp med sommarblommor emellan.

Purjolöken är planterad i djupa rännor som fyllts igen allteftersom löken vuxit till sig. Nu täcker jag i tjocka lager med det jag kommer åt för att lökens stjälk ska bli blekt vit och riktigt spröd och fin. Purjolök gillar fuktig jord och också här är täckodlingen suverän. Mellan purjolöken står atlasblomma, som är en av mina favoriter att samplantera med grönsaker.

 

Mangold i täckodling

Mangold ‘Fordhook Giant’ odlas i en lång rad i en upphöjd bädd, flankerad av rosa och vit klint, persilja och trädgårdsportulak. Persilja och portulak är sådd direkt i landet och fortfarande så små att de inte går att täcka. Istället har jag täckt bara en av de bäddens yttre kanter med gräsklipp. Det skyddar från avdunstning och ger näring även om inte hela bädden är täckt.

 

Rödbetor i täckodling.

I rödbetsbädden står grönsakerna tätt. Rödbetorna har varvats med rader av sommarslöja och mellan dem kommer direktsådd dill att spränga upp. Här finns inte plats för att täcka mellan raderna. Istället har jag täckt en tjock sarg runt hela bädden med gräsklipp.

 

Potatisen täckodlas med ogräs.

Allteftersom potatisblasten breder ut sig syns mindre och mindre av täckodlingen. Men under en stor del av säsongen matar jag den här odlingen med material genom att fylla på med ogräs, rabarberblad, växtdelar, halm eller annat som råkar finnas över mellan raderna. Det blir till fin halvkompost i skuggan av blasten under sommaren och ger ytterligare massa för potatisen att växa i. Potatislandet är en utmärkt plats att kombinera en kompost och täckodling. De brunfärgade växtresterna under potatisblasten i bild är gamla rabarberblad.

 

Ogräs torkar på en sten i köksträdgården.

Den bortrensade ängsfräken rotar sig lätt om den kommer i kontakt med jord. Jag låter den torka upp på en sten i köksträdgården innan ogräset återgår till jorden genom täckodlingen. Allt ogräs blir en del av täckodlingen. En del rens hamnar direkt på toppen av täckmaterialet om det är fint väder och jag bedömer att det kommer att torka snabbt. Annat får torka på annan plats innan det läggs på.

 

Honungsfacelia stor i en stor rabatt i köksträdgården.

Glöm inte bort att använda all ledig yta till att odla täckmaterial. Här växer honungsfacelia i en del av barnens köksträdgård. Honungsfacelia är en fantastiskt vacker växt som ger stor bladmassa. Jag klipper ner den innan blommorna satt frön, då hinner den växa upp igen innan sommar och höst blir kall. Utmärkt material att använda i täckodlingen.

Ännu har inte mördarsniglarna hittat till täckodlingen, de håller sig på baksidan av tomten och är än så länge ganska få. Jag ämnar fortsätta min täckodling med samma entusiasm och energi som förut och tänker att jag ändrar på det om eller när det behövs. Vill inte drabbas av panik och riva upp allt som fungerar så bra om jag verkligen inte blir tvungen. Därför fortsätter jag att hämta gräsklipp, ensilage, löv och annat från betrodda trädgårdar och vårdar den täckodling som ger mig så fina grönsaker.
/Sara Bäckmo

Chokladkaka med grönkål och chili
Övervintra kronärtskocka