Steg för steg: Ny bädd utan att gräva

28 januari, 2016
En blå blomsterplantering under ett träd.

Min dröm är att klä in vår faluröda stuga i ett böjande hav av färgsprakande växtlighet. Jag jobbar långsamt och erövrar gräsmattan bit för bit – genom att skapa nya bäddar utan att gräva.

Ända sedan jag flyttade in här har jag drömt om en trädgård. Blommor, blad, färger, former. Jag kan se mig själv som gumma under äppelträdet när jag insuper trädgårdens prakt och ana stoltheten i att ha lyckats med det jag drömde om. Och jag är en bit på väg, mot både gumma och blommande trädgård.

I senaste klippet från trädgården visade jag hur de nya bäddarna i blivande blomsterträdgården tar form och förvandlas till jord genom en enkel metod där jag använder en typ av täckodling. Se klippet längst ner i inlägget. Eftersom klippet i första hand visar hur bäddarna ser ut år från år gör jag en sammanfattning här av hur jag gått till väga när jag anlagt bäddarna. Alla bäddar görs enligt samma princip men materialet som används varierar beroende på vad jag har hunnit samla på mig vid tillfället.

 

En spade gräver en linje längs en stege.

1. Bäddens form markeras på gräsmattan/markytan. Jag använder gärna en trasig vattenslang som mall, den är lätt att göra de böljande former jag vill ha. Raka kanter kan göras efter en stege. Använd en någorlunda rak spade eller en kantspade.

 

Ett litet grävt dike i gräsmattan.

2. Längs den markerade kanten grävs ett dike, som ett V i formen, med skarpa kanter mot gräsmattan. En yta av annat slag än gräsmatta kan vara svårt att gräva en skarp kant i, då kan du strunta i det och istället satsa på att täcka för en gång mellan bäddarna, senare. Kanten mot gräsmattan gör att luften dödar gräsets rötter och då får gräset svårt att växa in i den nya bädden.

 

Kartong har lagts ut på gräsmattan inom det markerade området.

3. Nu läggs kartonger eller tidningar i lager över den nya bädden. En gräsmatta behöver inte så tjockt lager kartong/tidningar, medan det på en yta med mycket ogräs krävs ett tjockare lager. Pappret hindrar gräs eller ogräs från att leta sig upp i bädden under den första-andra odlingssäsongen och hinner i de flesta fall kvävas och börja brytas ner innan själva pappret förmultnat.

 

Hönsgödsel över kartonger på gräsmattan.

4. Över pappret läggs nu allt möjligt material som tidigare samlats ihop. Det kan vara gräsklipp, löv, ensilage, halm, gammalt hö, kompost, växtdelar, färsk gödsel (se gärna klipp om hur jag använt hönsgödsel i just den bädd jag visar här i inlägget: Så använder jag hönsgödsel i trädgården), brunnen gödsel eller i princip vad som helst som blir till jord så småningom. Färdig jord kan förstås också användas, men i min trädgård är den så värdefull att jag inte vill slösa den på en bädd som blir till jord av sig själv. Har du flera olika material blir det bra att blanda i olika lager, snarare än att lägga ett tjockt lager av bara ett slags material. Bygg så högt du kan! Och glöm inte att vattna ordentligt när bädden är klar, och gärna mellan de olika lagren.

 

Den täckodlade bädden toppas av ett lager halm.

5. Bädden kan läggas när som helst på året och om den inte innehåller för mycket stark gödsel kan den också börja odlas på en gång. Läs gärna tips för liknande bädd i serien Den lilla köksträdgården del 2. Om du anlägger bädden och låter den stå en tid, kanske över vintern, innan den börjar odlas kan det vara bra att täcka bädden med något som hindrar materialet att blåsa bort. Plankor, kompostgaller, stegar eller i princip vad som helst funkar.

 

Den färdiga bädden i sin helhet.

6. Den nya bädden blir bäst om den täcks också fortsättningsvis, till exempel inför varje höst eller vår. Då blir det gott om material till maskarna att jobba med och jorden hålls fuktig och fin.

 

I det här klippet kan du se hur en bädd ser ut när den är alldeles nygjord och sedan hur den blivit mer och mer lik en fin odlingsbädd efter säsong två och tre:

 

 

Blir boning för efterlängtade perenner
De bäddar jag gör på norrsidan av vår tomt blir så småningom rabatter för främst perenner. Jag räknar med att jag första säsongen odlar till exempel potatis eller pumpa/squash. Andra året odlas sommarblommor, eventuellt med lite tillsatt jord i såfårorna om det behövs. Tredje-fjärde året kan jag sätta ut perennerna. På det här sättet har jag alltid lite ny yta att använda till en del av grönsakerna, vilket ger mig ett extra kvarter i växtföljden.

 

Blommande blå perenner.
Utöver köksträdgården odlar jag upp resten av trädgården till ett prunkande hav av blommor och blad. Planteringar som redan vuxit till sig gör mig glad i hela kroppen.

 

Sara planterar perenner.
Den vita månskensträdgården tar form bit för bit. Jag älskar att sitta på stenmuren och se blommorna lysa i kvällningen och känna doften från kaprifol och ros slå emot mig.

 

Förra hösten kunde jag påbörja planteringen av den runda rabatten, som började täckas hösten 2013. Den är en del av den vita månskensträdgården längs stenmuren. Här planterade jag till exempel den vackra rosen Maxima Alba, som är den enda ros som fanns kvar på tomten när jag köpte huset 2011. Den har fått sällskap av bland annat vita nävor, vit höstanemon, stockrosor, pioner och en mängd kärleksört som en slags marktäckare. Och som en tidig vårpresent planterade jag förstås också några hundra vårlökar. Vita. Gissa om jag är nyfiken på att se resultatet.
/Sara Bäckmo

 

 

Nya bäddar utan att gräva tungt
Varmaste kvarteret till årets baljväxter