Bönor med snopp

13 mars, 2017
Kategori:
En bricka full med tråg med bönor och broccoli i.

Igår bröt jag ihop av skratt på ett litet pensionat i Trosa. Ett mamma-bus om bönor för drygt trettio år sedan har just uppdagats.

Jag håller på att gå igenom manuset till nästa bok (släpps i augusti 2017) sedan Maria på förlaget korrigerat och skickat synpunkter. Det går till så att hon justerar och ger en del kommentarer i marginalen som jag betar av en efter en där det behövs.

Så fastnar jag vid en kommentar om bönor. Jag har skrivit om brytbönor att de kallas för haricot verts eller snoppbönor. Och kommentaren från förlaget lyder: ”Om man googlar snoppbönor får man bara två träffar – båda är dina, Sara. =) Är det verkligen ett etablerat namn?”

Sure, tänker jag. Hon har väl googlat fel. Men det stämmer, bara två träffar och bägge är länkar till mina blogginlägg. Anar ugglor i mossen, postar ett inlägg i vår Facebookgrupp Trädgårdsskafferiet (gå med där om du inte redan är med) och messar min mamma Ulla:

”Har du hittat på att det heter snoppbönor? Är det ett Ulla-skämt som jag tagit för givet hela livet? Just nu dör jag av skratt på mitt hotellrum.”

Och så svarar Ulla:

”Yes. Ibland måste man ta till lite bildligt spännande språk.”

Jaha. Så himla typiskt min mamma.

Ett mamma-joke
Så i 38 år har jag gått omkring och sagt snoppbönor. Och aldrig ifrågasatt om det är ett vedertaget ord eller inte. För min mamma har ju sagt att de heter det. Bönor med snopp. Tårarna sprutar och jag tänker på hur roligt hon måste haft när vi var små och skördade bönor för glatta livet. Snoppbönor. Så himla festligt! Visst snoppas bönor, alltså att det lilla skaftet på bönan skärs eller bryts bort, och jag har alltid antagit att det är därifrån ordet kommit. Därtill då att hela Sverige på något sätt är bekant med uttrycket.

Nåväl. Ingen annan säger snoppbönor. Nu är dock en stor del av trädgårds-Sverige i alla fall bekant med ordet sedan jag postade en liten fråga i Trädgårdsskafferiet igår kväll för att reda ut min förvirring. Tack för all feedback!

Och så har jag ändrat i manuset. Men vad ska jag säga till min dotter? När hon var två år bestämde hon att brytbönorna på hennes tallrik var snippbönor i ett härligt egensinnigt jämställdhetsslag. Grabbarna äter snoppbönor och tjejerna snippbönor. Jag applåderade hennes påhittighet förstås.

Har du behövt ändra uppfattning om vad någonting heter eller kallas? Vad?
/Sara Bäckmo

 

Nytt avsnitt med många frågor
Så inleds mars med snö