En magnifik flätad kompostkorg

16 juli, 2017
Kategori:
Den stora vackra komposten rymmer mängder av trädgårdsavfall som efterhand packas ihop i bingen.

Den flätade jättekomposten är som ett konstverk i min mammas trädgård. Här har jag samlat Ullas tips för att bygga en flätad kompost-korg.

Ibland kan jag grunna över hur det kommer sig att jag så gärna vill göra allting stort, omfattande och så mycket. Jag nöjer mig sällan med lite grand utan tycker alltid det är bättre att ta i från tårna. I helgen har barnen och jag besökt mina föräldrar på Styrsö utanför Göteborg, där jag är uppvuxen. I trädgården står ännu en av min mammas flätade kompostkorgar och när jag ser storleken tänker jag att äpplet inte faller långt från trädet. Det är från min mamma jag fått mycket-av-allt-genen.

 

Ett moderligt kompostfreak
Ulla har byggt komposter på längden och tvären så länge jag kan minnas. Det har alltid funnits högar i trädgården, en för hushållskompost och trädgårdsskräp. Och så en för grenar. Vissa områden har krävt otroligt stora komposter ihopsurrade av typ åtta kompostgaller i cirklar.

De flätade jättekomposterna började hon bygga för en sådär 20 år sedan.  På marker med mycket sly bygger hon dem av kvarlämnade slystumpar som hon flätar grenar emellan. Häftiga konstruktioner som verkligen får en att stanna upp och titta.

 

En stor flätad korg av smala trädgrenar.
Den stora vackra komposten rymmer mängder av trädgårdsavfall som efterhand packas ihop i bingen.

 

Den senaste är ett mästerverk av lind och kanske den snyggaste av alla. Det är nog i alla fall den största. Jag blir lite avis och tänker snabbt att jag genast måste plantera de där efterlängtade hasselbuskarna så att jag får material att bygga jättekomposter av, jag med.

Här är min mammas tips för att bygga en flätad jättekompost.

 

Du behöver

 • 17 kraftiga raka grenar som går att banka ner i marken
 • en ordentlig hög med långa smala grenar
 • yxa
 • sekatör
 • tålamod och tid


Gör så här

 • Klipp bort alla sidogrenar från de kraftiga grenarna, såga dem cirka 1,5 meter långa och yxa en ände spetsig på varje gren.
 • Klipp bort alla sidogrenarna från de tunna smala grenarna.
 • Markera en cirkel, cirka två meter i diameter. Sätt provisoriskt de kraftiga grenarna med spetsiga änden ner längs cirkeln med cirka 40-50 cm mellanrum. Banka ner grenarna med baksidan av yxan så de lutar snett utåt, då får korgen den fina formen.
 • Ställ dig inuti den blivande korgen och börja fläta. När den första grenen i flätan läggs ska den vara på insidan av en av de kraftiga grenarna och läggs sedan utanför, innanför, utanför och så vidare om resten av grenarna. När en ny pinne skarvas på läggs den också på insidan av en av stolparna, då skapas en spänst som håller grenen på plats.
 • Fortsätt att fläta tills korgen blivit lagom hög. Om de smala grenarna tar slut kan arbetet fortsätta en annan dag, men tänk på att en hög med smala grenar inte kan ligga så länge innan de flätas upp eftersom de lätt torkar och tappar sin böjlighet.
 • Klipp av stolparna en bit ovanför flätningens slut.

 

Närbild på flätningen.
När de smala grenarna skarvas läggs starten på insidan av stolpen så att den hålls på plats.

 

Komposten kan varieras i storlek men det är viktigt att antalet stolpar i konstruktionen är ojämnt. De flätade grenarna ska gå på insidan och utsidan om stolpen på vartannat varv, och det uppnås endast om antalet är ojämnt.

 

En kvinna står vid den stora komposten.
Ulla Herlitz använder sina komposter till både trädgårds- och köksavfall men är noga med att täcka köksavfallet så att inte djur krafsar upp det.

 

Gräv ner komposten
Det är bra att starta komposten genom att lägga ett ordentligt lager gräsklipp eller löv i botten. Därefter kan den matas med både trädgårdsavfall och hushållskompost. Ulla är noga med att inte kompostera animaliska matrester för att slippa skadedjur. När hushållskomposten ska tömmas brukar hon lyfta på översta lagret i komposten och tömma hinken där och sedan lägga tillbaka kompostmaterial som ett lock över.

Det brukar ta ungefär tio år för en korg att själv komposteras, berättar Ulla. Då blir så att säga komposten och innehållet ett med varandra.

Visst är komposten magnifikt fin! Den står mellan två lindar i trädgården, på en skuggig plats. Just nu har jag inte rum för en likadan jättekompost i vår egen trädgård, men jag funderar skarpt på att börja bygga en mindre av grenar från till exempel vinbär som skärs bort snart efter att bären skördats.

Vill du ha fler komposttips får du gärna läsa mitt blogginlägg om komposten som aldrig grävs om: Min dunderkompost.
/Sara Bäckmo

 

Mamma eller Sara?
Skillnadens medverkar INTE i Öppen Trädgård