Gör grönsakspulver av resterna

15 januari, 2015
Kategori:
grönsaksblast

Under säsongen matar jag frysen med påsar av grönsaksblast och halvskruttiga grönsaker som sedan blir grönsakspulver en dag då jag har tid.

I min strävan efter att i så stor utsträckning det går använda grönsaker från egen trädgård har jag stor användning för det andra slänger på komposten. Blast och stjälkar av till exempel rotselleri persilja, libbsticka och gräslök är mycket användbara som ersättare till köpt buljong.

Så här gör jag:

Skär grönsaksblast och stjälkar i mindre bitar, lagom stora att kunna mixas med något redskap du har till hands. Rotsaker passar bra att riva grovt innan de mixas. Ta lite mer än du tänkt dig, massan minskar mycket då det gröna hackas sönder.

Kör det grönsakerna till en smet, så fin som möjligt. Du kan behöva ha i lite vatten om det blir för fast, alternativt hacka ner en tomat eller annan grönsak med mycket vätska. Om du vill kan du blanda i salt, men ta då bara lite.

Torka i ugn: Sätt ugnen på låg värme, cirka 50 grader. Bred ut smeten i tunt lager på plåtar täckt med bakplåtspapper. Välj papper av teflon om du har möjlighet, en del bakplåtspapper fäster i saltet och är svårt att få loss. Torka i ugn, med ugnslucka öppen om det finns minsta risk för att det blir för varmt. Massan ska inte bakas utan bara torkas med lite extra värme. Det tar flera dagar för buljongen att torka. Kör inte ugnen på natten, det gör inget om du stänger av och låter massan stå i ugnen med luckan på glänt då.

Torka i torkapparat: Klipp rundlar av bakplåtspapper, gärna teflon av samma anledning som ovan. Lägg papper på ollorna och bred ut smeten på dessa. Kör tills kakorna blivit knastertorra och byt gärna plats på ollorna några gånger under tidens gång. Ett knep jag har för att få det helt torrt är att då smeten blivit någorlunda torr vända kakorna uppochner och dra bort pappret. Sedan får allt torka några timmar till, utan papper. Då blir det kanon.

Bryt sedan de stora kakorna i mindre bitar och kör i en mixer till ett fint pulver. Färdigt.

De flesta grönsaker passar bra till pulver: Morot, rotselleri, libbsticka, palsternacka, fänkål, tomat, dill, lökblast, selleriblast, persilja, kryddor, squash. Ett tips är att titta på en buljong du gillar och se hur sammansättningen ser ut där. De saker som kommer först i innehållsförteckningen är det mest av i varan.

Pulvret förvaras i burkar med tätt lock och används som vanlig buljong.
/Sara Bäckmo

Potatisexperiment till odlingstunneln
Kolla paprikans utvecklingstid