Grönsaker jag gillat 2017

30 december, 2017
Kategori:
Sara Bäckmo med lök i handen, ståendes i trädgården.

Det har varit ett väldigt bra odlingsår. Massor av grönsaker har hamnat på tallriken och jag har njutit så av allt jag skördat. Här är ett gäng av grönsakerna jag odlat riktigt bra i år.

Ännu ett odlingslår läggs till handlingarna. Ännu ett år med bebis som förtecken och när jag tittar tillbaka är det definitivt det som störst satt sin prägel på mitt odlande. Lite tid, alltid i sällskap med barn, många begränsningar, en del frustration, många drömmar, praktiskt framför estetik, mycket glädje, mycket mat och så mycket trädgårdslängtan.

Den här småbarnstiden har jag inte varit ledig. Jag har jobbat som vanligt, deltid och varit hemma med barnen resten av tiden, från det att Loa föddes. När jag inte jobbar är det Philips tur att jobba, så dagarna består mest av barn och jobb. Trädgårdstid har jag fått stjäla lite när det passar och det har inte alls gått att få till så mycket som tidigare. Det är nog det jag kommer att minnas mest från det här året. Hur jag INTE haft tid att odla.

Ändå har jag lyckats odla fram otroligt mycket mat under alla minutrar som saknats. Hur lyckades jag med det? Visst har vi inte haft lika många sorter av olika grönsaker som tidigare år och skördarna har inte avlöst varandra på samma perfekta sätt som innan, men herregud vad vi har ätit! När tiden varit knapp har jag verkligen tagit fasta på det här med att odla lite för mycket av allting för att ha ett överskott som täcker det som inte blir bra. Världens bästa metod.

Nu har jag kikat igenom årets bilder och sammanfattar kort vad jag tycker sticker ut lite extra i grönsaksväg. Vill du läsa mer om vad jag plockar med mig från året och vad jag ska komma ihåg att INTE göra 2018 kan du gärna titta i mitt trädgårdsbrev, som du anmäler dig till här: Saras trädgårdsbrev.

 

En läckert grön savoykål.

Kål! Herregud. Jag är duktig på att odla kål och att odla kål för skörd under hela året. Det här är savoykålen ‘Vorbote 3’, en grym sort för skörd tidigt, tidigt. Redan i april börjar jag skörda yttersta foderbladen och de första huvudena skördas i maj. I tunnelväxthus. 2017 har varit ett mycket bra kål-år.

 

 

Ett litet barn rensar märgärter på trappen.

Jag har tappat räkningen på hur många kilo märgärter vi skördat i år. En bra all round-grönsak för hela året. Ärter har vuxit bra i år, dock inte bönorna.

 

 

Ett vackert ljusgrönt huvud av broccoli

Det här är en minibroccoli som heter ‘Baby Matsuri’, men i tunnelväxthuset tidigt på året var den allt annat än mini. Mycket kompakt och underbart läcker. I år har jag skördat magnifikt mycket broccoli och också provat flera nya sorter. Tillsammans med ‘Baby Matsuri’ var ‘Apollo’ en favorit.

 

blandade frukter av aubergine

2017 har varit ett jättebra år för aubergine. Jag har odlat flera sorter i tunnelväxthuset och fått många kilos skörd. Jag har till och med behövt göra ugnsbakade röror och fryst in för att kunna ta hand om skörden. Vilken kanonfin grönsak att ha från egna plantor, så lyxigt!

 

 

Småväxt pak choi

Ledsen, en men det kommer mer kål. Ha, ha! Högst upp på listan över grönsaker jag ska odla mer nästa år kommer små sorter av pak choi. Det här är sorten ‘Green Fortune’, som bildar små huvuden. Jag har beställt flera mini-sorter från utländska firmor. Vuxenfavoriter från årets odling och perfekt att odla både tidigt och sent på året.

 

 

Meloner har jag odlat rasande mycket av. Nästan för gott att ha så stor tillgång så nästa år blir det inte fullt så många plantor. Men att kunna odla en så exotisk frukt hemma känns fantastiskt!

 

 

 

trädgårdportulak i kruka i tunnelväxthus

Bland övriga bladgrönsaker jag lyckats med i år finns trädgårdsportulak. Jag misslyckades totalt med årets första sådder, men räddades av allt som självsått sig i trädgården förra året. De krukades upp och gav stor skörd i tunnelväxthuset hela säsongen.

 

 

skalade majskolvar

Visst var det ett otroligt segt år för värmeälskande grönsakerna. Men min metod att alltid odla lite mer än jag behöver gav särskilt bra utdelning här. Cirka 100 plantor av majs gav ett 70-tal kolvar, så vi lider inte brist på läcker sockermajs.

 

 

Kinesisk salladskål på rad.

Ännu mer kål! Hur mycket kan vi äta egentligen? Salladskål. My God, så gott! Vi närmast drunknade i kinesisk salladskål under våren då jag odlade riktigt fin kål i ett av tunnelväxthusen. Färsk i sallader och stekt. Vi kan inte få nog.

 

 

Orange och gul vintermorot, stora.

Efter en trög start under torr vår, då fröerna grodde väldigt dåligt, blev det ändå en riktigt bra säsong för morötter. Vintermorötterna är bautastora, växer på bokashi-kompost, och ger skörd nu under vintern.

 

 

Små kompakta sallatshuvuden.

Som du ser odlar jag mycket bladgrönsaker, helt enkelt för att det är lätt att odla och också för att vi har lätt att  hitta användning för dem i matlagningen. ‘Cegolaine’ är en av mina favoritsorter, som går att äta både färsk och stekt.

 

 

Övervintrad spenat i tät matta.

Övervintring av spenat har jag lyckats utveckla en metod för som funkar i min klimatzon. Det ger mycket bra utdelning och jag har utökat det här till max den här vintern.

 

 

En korg full med tomater i olika färger.

Detta är den bladmögelresistenta tomatsorten ‘Crimson Crush’ som jag provade för första gången. Stor skörd på friland och större delen av skörden har frusits in. I förhållande till mängden plantor och den kassa säsongen för frilandstomater, tycker jag ändå att den här sorten gav bra resultat.

 

Detta är det sista längre inlägget som du kan läsa på Skillnadens blogg när den fortfarande ligger på land.se. Från och med tisdag 2 januari 2018 ligger bloggen på min nya sajt, som nås från samma adresser som den här: www.sarabackmo.se och www.skillnadenstradgard.se. Hela bloggen, med alla tidigare publicerade blogginlägg är flyttade dit, så du kommer inte att missa något.

Ha en härlig helg. Och ett riktigt Gott Nytt År!!!
/Sara Bäckmo

 

 

 

 

Mitt sista inlägg för Land
Glöm inte att vädra vinterodling i växthus