I mars rotar jag potatis till små plantor

10 mars, 2016
Kategori:
Potatis ligger på jord för att rotas.

Nu gick tiden sådär vansinnigt fort igen och plötsligt är det mars. Dags att tänka på potatis! Jag rotar all min potatis innan den åker ut i landet och här visar jag hur jag gör.

2016: Det verkar finnas många skolor om hur potatis bäst förbereds innan den sätts eller planteras i jorden. En del sätter knölarna som de är, andra låter de få groddar innan de åker i jorden och vissa går all in och ser till att potatisen har både rötter och blast innan de planteras. Jag väljer det sista alternativet. I det här klippet berättar jag varför och visar hur jag går till väga.

Inomhus – men ljust och svalt
Nu står potatisen vid fönstren i ett ouppvärmt rum på övervåningen. Ljust och svalt. Under 4-5 veckor bildas både rötter och lite blast, som blir knubbig och fin just för att potatisen står svalt men ljust. Jag har tidigare år skrivit flera inlägg om hur jag odlar potatisen i jord i köksträdgården, genom täckodling till exempel. Läs gärna mer under taggen Potatis här på bloggen (blå text=länk till aktuell plats på bloggen, klicka på texten).

Hur det såg ut när jag senare satte ut potatisen och skördade den kan du se i klippen nedan.

 

Potatissorterna jag odlade 2016 var:  
Timo – tidig potatis
Dunluce – tidig potatis
Red Emmalie – sommarpotatis
Amandine – sommarpotatis
Cerisa – sommarpotatis
Sparrispotatis – höst- vinterpotatis
Mandelpotatis – höst- vinterpotatis
Amour – höst- vinterpotatis

Den tidigaste potatisen kommer att planteras i ett av tunnelväxthusen. Resten planteras i de täckodlade bäddarna jag förberett under sensommar och höst förra året. Jag kommer alltså att lyfta potatisen ur min växtföljd i köksträdgården i år.

Mer om potatisen 2017 i senare inlägg.
/Sara Bäckmo

 

Glöm inte jordärtskockorna!
Tur - eller att veta något om min trädgård