Jag blir min egen på ny sajt!

14 december, 2017
Kategori:
Skärmdump från förstasidan på min nya sajt.

Den 2 januari öppnar min helt nya och alldeles egna sajt: Sara Bäckmo – Skillnadens Trädgård. Min trädgårdsvärld på nätet. Min nya plattform. Mitt digitala odlingskvarter.

Det känns helt overkligt att äntligen få skriva det här inlägget! I över ett år har jag planerat och jobbat för detta och undrat hur det ska kännas att få berätta för dig som läser och följer Skillnadens. Vid årsskiftet är det premiär för min alldeles nya och alldeles egna sajt: Sara Bäckmo – Skillnadens Trädgård!

Än så länge är sajten inte publicerad, så du kan inte besöka den och kika, mer än på bilderna du ser här. Men du får mer än gärna ge mig en kommentar efter att ha läst inlägget och säga vad du tycker! Förhoppningsvis kommer du vilja göra ett besök när vi är live den 2 januari.

 

Vad kommer att finnas här?
Min nya sajt nås från exakt samma adresser som den här bloggen; skillnadenstradgard.se och sarabackmo.se. Gissa om jag är nervös!?! Min önskan har varit att skapa en plattform där alla mina aktiviteter ryms, så att du som vill följa Skillnadens kan göra det från ett och samma ställe. Fram till nu har du kunnat läsa bloggen, prenumerera på tidningar där mina artiklar finns med, kolla YouTube och nå podden från olika sidor och tidningar. Min nya sajt väver ihop allt och gör det lättare läsa och se allt jag producerar från en och samma plats. Och jag blir därmed helt min egen, vilket jag längtat efter länge!

Självklart finns bloggen på nya sajten – i oförändrat skick. Hela bloggen, med alla tidigare publicerade inlägg, har flyttats över till nya sajten och finns att läsa där. En bra grej är att det är ännu lättare att söka efter gamla inlägg och det vet jag att det är många som önskar.

 

Små "boxar" med artiklar och rubriker.
I en enkel meny finns medlemsinnehållet – recept, längre artiklar och reportage, samt månadsvisa erbjudanden från företag jag gillar.

 

Den största förändringen från nu är att den nya sajten har ett medlemsinnehåll. Du som vill kan bli medlem och få tillgång till en mängd längre artiklar och andra saker som jag vill dela med mig av. Varje vecka publicerar jag flera nya artiklar på temat grönsaksodling och mat – Skillnadens hörnstenar:

· Genomarbetade grönsaksporträtt med odlingsbeskrivningar
· Längre artiklar om olika odlingsmetoder
· Odlingshandbok för nybörjare
· Skillnadens mat – min digitala receptbok
· Saras trädgårdskalender med sådd, skörd, trädgårdsarbete och mat
· Q&A månad för månad
· Inspirerande bildreportage

Dessutom får du som medlem varje månad ett erbjudande på trädgårdsrelaterade produkter i samarbete med företag jag gillar, första tjing på odlingskurser och event, exklusiva videos och andra roliga saker som jag velat genomföra.

 

Vackert stekt pak choi med tillbehör.
Stekt pak choi är en av mina favoriträtter på våren och hösten. Här tolkad av Maria Strömberg Bååth.

 

Mera mat
I augusti i år kom min andra bok Skillnadens skörd – Mat från trädgården året om. Och något jag velat göra är att satsa mer på mat. Jag vill så gärna visa hur lätt det är att väva in grönsakerna vi odlar i vardagsmaten. Mat för var dag. Det är inte krångligt och svårt, men ibland behövs inspiration eller bara en liten påminnelse för att komma ihåg allt fint som finns att äta. Nu har jag börjat bygga min digitala receptbok på allvar och fyller på med nytt varje vecka i Skillnadens mat – en helt egen receptsida.

Det här projektet gör jag i samarbete med underbara matfotograf Maria Strömberg Bååth, som du kanske känner igen från bloggen All things green (tidigare Made by Mary). Vi började prata redan i våras om hur hon skulle kunna hjälpa till att fotografera mina recept/beskrivningar. Snacka om spännande att se mina grönsaksrätter tolkade av ett styling-proffs! De enkla rätterna blir till små konstverk i Marias kök.

Jag räknar med att fylla Skillnadens mat med ny vardagsmat varje vecka, hemodlat och efter säsong. Tips och idéer på bra mat att laga från grönsaker skördade året runt. Om du vill får du gärna komma med förslag på grönsaker du tycker är kluriga att laga mat av.

 

Vacker uppläggning med squashplättar och lingon.
Läckra plättar/biffar av squash är underbar vardagsmat. Foto: Maria Strömberg Bååth.

 

Varför medlemskap?
Den nya sajten skiljer sig från nuvarande i att de nya formaten, med bland annat artiklar, receptbok och trädgårdskalender är ett medlemsinnehåll. Det är bara du som blir medlem eller som köper enstaka artiklar som kan läsa dem. Medlemskapet kostar 79 kronor per månad (via enkel betallösning på sajten, med summa som dras från registrerat betalkort). Enskilda artiklar kan köpas för 15 kronor.

Det är otroligt spännande att utforska en helt ny väg för min trädgårdsblogg, som på det här viset blir lite mer djupgående och får en ny touch. I våras diskuterades betalmaterial flitigt på min YouTube och det de flesta efterfrågade var en möjlighet att prenumerera på mitt material. Och så blir det! I bloggsammanhang är det här ett helt nytt sätt att jobba och jag hoppas att du ska gilla det!

 

Bloggen gratis
Till dig som blir orolig för att allt kommer att kosta pengar att läsa och se vill jag på förhand säga att; nej, allt är egentligen som förr. Allt som är gratis nu kommer att vara gratis också efter nyår. Men efter nyår kan du, om du vill eller när du vill, få lite mer av Skillnadens. Artiklar och bilder jag idag säljer till andra tidningar kan du prenumerera på via min egen sajt, istället för att prenumerera på andra tidningar. Dessutom får du mycket, mycket mer! Fler inlägg på bloggen. Fler recept. Längre artiklar och fler tillfällen att möta mig och prata odling.

Självklart är jag inte ensam om att jobba med den här satsningen. Du som läser och följer noga vet att jag sedan hösten har fenomenala Elin Iderström vid min sida. Fast när Elin började jobba kunde vi inte gå ut och berätta om den här satsningen, det var för tidigt. Elin har ansvar för nya sajten och är spindeln i nätet för att se till att allt ser så proffsigt ut. Hon gör helt enkelt det jag inte är så bra på, för att jag ska kunna göra mer av det jag gillar bäst – att skriva och berätta om min trädgård.

 

Varför en ny sajt?
Jag har bloggat för Land i tre år och tyckt mycket om vårt samarbete. Men nu känner jag mig redo att göra något nytt. I första hand längtar jag efter att rå om min plattform och driva bloggen framåt. Den möjligheten har jag inte just nu. Utvecklingsmöjligheterna är väldigt små och så behöver det antagligen vara på en plattform där många samsas om utrymmet. Jag är otroligt tacksam för att jag kunnat blogga för Land under de här åren och satsa på mitt trädgårdsjobb. Nu skriver jag här på bloggen i tre veckor till – sen blir det nytt!!!

Om du som läser undrar över något kring den nya sajten får du gärna ställa frågor. När något nytt presenterats brukar det dyka upp en del undringar och jag ska ta mig tid att svara på dem så snart jag kan. Ställ din fråga här i kommentarsfältet eller på Facebook.

Nu håller jag tummarna för att du gillar min satsning och fortsätter peppa och stötta. Det är nu jag behöver det som mest, när fjärilarna i magen susar omkring och preimärnerverna gör sig påminda. Jag tycker att det blir så fint! Vad tycker du?
/Sara Bäckmo

 

Frågor och svar om nya sajten
Inomhusodla tomater för tidig skörd