Last call för tomatsticklingar

31 maj, 2017
Kategori:
Tre sticklingar av tomat ligger på marken.

Va, kan man ta sticklingar av tomat? Min väninna Åsas kommentar igår fick mig att förstå att jag måste göra ett inlägg om det här. Så här kommer det.

Just i år har jag väldigt mycket yta att odla i trädgården eftersom jag byggt nya bäddar på löpande band och flyttat ut en del av både kål och potatis från den ordinarie växtföljden. Nu vill jag fylla upp både friland och lite ledig yta i tunnelväxthuset med något vi har stor användning för. Tomater är perfekt.

Problemet är bara att jag inte har några fler plantor, alla är redan utplanterade. Vad göra? Jo, jag tar sticklingar. Till exempel har jag ett gäng spännande kulturarvssorter från bland annat USA som växer så fint och som jag gärna skulle ha fler av. Kulturavssorterna brukar växa bra på friland så de är utmärkta att föröka.

Läs gärna: Min vattensnåla tomatplantering

 

En liten grön kvist på tomatstammen.
I ena bladvecket har en liten ny tomatkvist vuxit fram. Den klipper jag av och använder som stickling.

 

Lätta att rota
Det som är bra med tomater är att de lätt utvecklar nya rötter från stammen. Lite fuktig jord runt stammen gör att nya rötter bildas på bara några dagar, det är därför de är så tacksamma att plantera i djup jord om plantan har blivit väldigt ranglig. Som stickling hämtar den raskt ny fart när den lämnat moderplantan och får bo i egen kruka.

Gör så här:

  • Fyll en kruka med jord, vanlig planteringsjord går bra.
  • Välj ut sticklingar från tjuvarna som vuxit fram längs huvudstammen. De sitter i fästet där bladen sitter fast på stammen, de är lätta att känna igen. Välj om du kan en som är så stor att den redan utvecklat blommor.
  • Klipp av sticklingen från plantan.
  • Ta bort de nedersta bladen.
  • Gör ett hål med en pinne i jorden och pilla ner sticklingen där. Putta till jorden så sticklingen står stadigt.
  • Ta fler sticklingar och sätt i samma kruka om du vill.
  • Vattna.

Efter några dagar börjar plantan utveckla nya rötter och kanske två veckor senare är plantan redo att sättas ut på växtplatsen eller planteras i ny stor kruka.

 

Tre sticklingar med bara stjälkar ligger på marken.
Sticklingarna kan vara i olika storlek och ändå utveckla rötter på jättefint sätt. Här har de nedersta bladen tagits bort.

 

Välj rätt tidpunkt
Det är på våren sticklingarna ska tas, annars hinner inte tomater utvecklas på den nya plantan. Och det är därför jag är mån om att välja sticklingar som har nära till blom. De har helt enkelt ett försprång. I växthus är säsongen längre och där kan man experimentera mer med att ta senare sticklingar. Jag brukar se månadsskiftet maj-juni som last call för tomatsticklingarna, så om du kastar dig över plantorna nu hinner du antagligen få bra skörd.

 

Varför sticklingar?
Sticklingar är ju ett jättebra sätt att föröka plantor på, särskilt tomater som är så otroligt lätta. Dessutom producerar tomaterna enormt många sidoskott/tjuvar som ändå ska plockas bort och de kan vi använda för att föröka plantorna. Perfekt.

Plantorna kan odlas för att ge skörd under sommaren. En del vill också ta sticklingar för att övervintra mindre plantor av sorter som kan ge tidig skörd i en inomhusodling eller helt enkelt för att få igång plantor tidigt istället för att så från frö. Det är kul att experimentera!

 

krukor med tomatsticklingar står på marken i tunnelväxthuset.
Tre krukor med några sticklingar i varje. Om några veckor har de rötter och kan planteras på ny växtplats.

 

Sorterna jag förökat med sticklingarna i de här tre krukorna är ‘Isis Candy’, ‘Coyote’ och ‘Sweet Virginia’. Jag har också lämnat tjuvar kvar på två av mina favoritsorter, ‘Black Seaman’ och ‘Black Russian’. De är bägge två bifftomater som jag har fått fin skörd av på friland. Det ska bli kul att se vad jag lyckas med i år.

 

Här är info om de tre kulturavssorterna jag tagit sticklingar från:
Virginia sweets, utvecklingstid 80 dagar, röd och gul bifftomat med mycket stora frukter (500g). Välsmakande söt. Ursprung: USA

Isis candy, utvecklingstid 67 dagar, guldgula körsbärstomater som skiftar i rött. Underbar intensiv söt smak. Produktiv planta som bär frukt under hela sin livslängd. Ursprung: USA

Coyote, 65 dagar, körsbärstomat med små elfenbensfärgade tomater med antydan till gult. Underbar söt smak som är fruktigt komplex. Ursprung: Mexico

Samtliga sorter kommer från Gjordnära Tunnelväxthus som sålde plantorna under Nordiska Trädgårdar tidigare i vår.
/Sara Bäckmo

Du behöver inte växthus för att odla tomat
Dill ger flera skördar