Min första hemodlade nyponsoppa

12 oktober, 2017
Kategori:
närbild på orange nyponsoppa

I skrivande stund sitter jag och sippar på den sista slurken. Ett glas fylld med lagom varm nyponsoppa och fötterna på soffbordet. Nu är det höst.

 

Jag hade förberett så himla fina bilder till det här inlägget, men kameran krånglade och bilderna försvann. Så ledsen för det att jag inte ville tänka på det här inlägget alls, fastän det egentligen skulle publicerats förra helgen – med de fina bilderna. Nu lägger jag ut det i alla fall, med en jätteful mobilbild, det enda bildbeviset alls på att soppan verkligen existerat…

 

Det finns vissa milstolpar i mitt odlande. Året när jag för första gången kokade sylt som räckte till hela familjen i ett år var en sådan. Ett annat var när jag lyckades odla alla morötter vi behövde för ett år.

Milstolpen jag passerat idag har inget med mängd att göra.

Min mamma gjorde nyponsoppa till mig och mina syskon när jag var liten. Vi har en stor häck med vresrosor vid mitt barndomshem och den gav stora läckra nypon till både nyponpulver, soppa och inte minst nyponsherry (det kan jag dela recept på en annan gång). Ända sedan jag köpte mitt första hus har jag velat kunna skörda nypon och göra egen nyponsoppa. I väntan på egna buskar har jag emellanåt skördat från andras.

Förra året planterade jag fyra buskar vresros ‘Alba’. Ett nypon har buskarna gett i år. Kanske om tre år skulle det kunna bli något i soppväg. Däremot har jag en fin äppelros som i år gett stor nog skörd till en omgång nyponsoppa. På en skala från 1-10 gav barnen dagens mellanmål 10, 10, 15 och ett stort daaaaaaaaa. Mycket nöjd!

Hemgjord nyponsoppa är mycket enkelt att göra och ger en otroligt fin smak som inte går att jämföra med köpt pulversoppa.

 

Gör så här:

  • Samla så många nypon du orkar.
  • Rensa dem hjälpligt utan att skära itu nyponen för att ta bort kärnorna.
  • Lägg i en kastrull och häll på vatten så det täcker nyponen.
  • Koka nyponen mjuka, det tar cirka 10-20 minuter beroende på vilka slags nypon som används.
  • Kör sedan nyponen genom en passersats till hushållsassistent eller liknande. Eller mixa nypon + kokvatten och pressa smeten genom en finmaskig kökssil om du gör en liten omgång.
  • Späd nyponpurén till lämplig konsistens och söta efter tycke och smak. Behöver soppan redas är det bra att använda lite majsstärkelse/maizenamjöl.

Servera med vispad grädde och banan, eller varför inte glass och mandelbeskvier om det är en dag när det behövs något extra.
/Sara Bäckmo

 

Skillnadens live på YouTube!
Gröna blad i stora tunneln