När är det dags att så min pallkrage?

12 januari, 2017
Kategori:
Ärtskott som väller ut från en pallkrage.

I april förra året, lagom till dess jag började skörda, kom frågor från följare som undrade när det börjar bli dags att så i pallkragar. Det är alltid dags att så en pallkrage!

Jag har ändå ett gäng kragar som används för att bygga nya odlingsyta och odla i både tidigt och sent.  De är viktiga växtplatser för att få skörd när det är kallt ute. I många trädgårdar används pallkragar som huvudsaklig plats att odla i.

När är det egentligen dags att så ? Har det hunnit bli lagom varmt i april-maj? Oj, oj. Vänta inte så länge! Det är så synd att sumpa chansen till de tidiga sådderna, som ger injektion av odlarlust tidigt på våren när det spirar. Så i år förekommer jag frågan och uppmanar dig att så snarast möjligt.

 

En grön matta av olika bladgrönsaker.
En av barnens prunkande pallkragar, med fyra sorters bladgrönsaker sådd i februari. Bilden är tagen april.

 

Nyss grodda ärter på jorden i en pallkrage
Enklast av allt kan vara att strö ut ett paket gula ärter i pallkragen och vattna. Ett hav av ärtskott möter våren bara en kort tid efter.

 

Små odlingsplatser för hela året
Jag använder pallkragarna under hela året:

  • På vintern sår jag till exempel bladgrönsaker som vi äter tidig vår, sommarblommor som senare ska sättas ut i landen och andra grönsaker som tål att sås i kall jord för att senare sätta ut på andra växtplatser.
  • På våren ersätter jag vintersådderna med rotsaker, kål, bladgrönsaker och annat som passar.
  • På sommaren sår jag nya bladgrönsaker för att skörda till hösten.
  • På hösten planterar jag ännu mer bladgrönsaker, kanske rädisa, eller sätter vitlök.

Du ser, pallkragen är användbar året om. Med en fiberduk ovanpå eller kanske rentav ett enkelt lock snickrat av brädstumpar med plast häftad på kan jag skydda lådan tillräckligt för att höja temperaturen där inne och få riktigt tidig skörd.

 

 


Välj sånt som växer snabbt
Nu under vintern passar följande att så i pallkragar: spenat, sallat, persilja, salladslök, gräslök, rucola, sommarmorot, dill och mikroblad av kål. Flera andra saker funkar också fint. Sök på vintersådd här på bloggen för att få inspiration. Oftast väljer jag grönsaker som växer snabbt. På så sätt får jag skörd snabbt och kan använda ytan både två och tre gånger under året.

Om det ligger snö i din pallkrage kan du enkelt gräva bort den och tömma ut en säck tinad köpejord att så i. Det är en jättebra genväg! Frysta säckar tinas enkelt på golvvärmen i badrum eller groventré.

 

Ett fat med stora spenatblad.
Spenat skördad i april 2015.

 

Lock för snabbare skörd
Pallkragarna är väldigt enkla att använda på ett lite mer raffinerat sätt för att få tidig skörd. Det funkar fint också för den som inte är så grön om fingrarna. Snickra ett enkelt lock som passar över lådan, till exempel av små brädstumpar och genomskinlig plast som häftas på. Så på enklast möjliga sätt genom att strö ut en påse spenat över jorden och krafsa ner (eller täck med köpejord om ytan är frusen). Lägg snö på sådden eller låt den stå utan lock en tid så att jorden hinner fuktas. Sedan läggs locket på.

På det här sättet blir pallkragen en kallbänk. Hos mig i zon tre gror spenaten första dagarna i mars vid sådd nu under vintern och ger fin skörd i början av april. Värt att testa!

Det är alltid tid att så en pallkrage. Lycka till!
/Sara Bäckmo

Kom igång med en varmbänk
Bra dill till pallkrage?