Odlingsplan med enkla mallar

12 december, 2015
Kategori:
Köksträdgård med mängder av sommarblommor.

Nu börjar jag skissa upp hur nästa års grönsaksodling ska planeras. Jag tycker det är bra att starta året med en grov skiss, även om jag gör avstickare från den och ändrar om under säsongen.

I den mån det går planerar jag inte bara var de olika grönsakerna ska stå utan också hur de avlöser varandra i takt med skörden. Det blir ett bra stöd under året när det är ont om tid och jag inte hinner fundera ut smarta lösningar på allt.

Jag har fem huvudkvarter i odlingen som styrs av följande grönsaker:

  1. Baljväxter
  2. Kålväxter
  3. Potatis
  4. Rotsaker

Allt som inte tillhör de här huvudgrupperna står på övriga ytor, som odlingslådor, nya täckodlade bäddar, tunnelväxthus eller biytor. Mer om min växtföljd kan du läsa här.

Jag har fem enkla skisser, gjorda i Paint, över hur bäddarna ligger placerade i köksträdgården. Skisserna är inte skalenliga, men ger en överblick och gott om utrymme att anteckna, skissa, kladda och göra om på. I planeringen ingår också ett ark där jag spaltat upp de övriga ytor som finns i köksträdgården, samt en lång lista med grönsaker och blommor som jag vill fylla köksträdgården med. Sen är det bara att pussla.

 

Skiss över köksträdgården.
1. Det här är nästa års baljväxtland, som ligger placerat i köksträdgårdens varmaste del. Ett långt plank ligger mot den långa bädden överst i skissen och i högerkant finns en fin stenmur. Nästan alla bäddar är djupgrävda.

 

Skiss över kvarter i köksträdgården.
2. Nästa års kålkvarter, med fyra huvudbäddar och en mängd mindre lådor som ramar in. Här ska jag driva upp småplantor nästa år, innan broccoli, bladraps och brysselkål sätts ut i dem.

 

Skisser av en köksträdgård.
3. Detta är den sista delen av köksträdgården där jag äntligen skapat odlingsbäddar, istället för att odla på en stor yta utan markerade bäddar. Här har kålen stått i år, nästa år blir det mestadels tomater som samodlas med passande grönt. Egentligen är detta plats för potatis, men eftersom jag har gjort många nya bäddar på annat håll på gräsmattan odlas potatisen där istället nästa år.

 

Skiss med rektanglar visar de olika odlingsbädarna.
4. I det fjärde huvudkvarteret odlas nästa år blandade grönsaker, med fokus på rotsaker. Den tredje bädden från höger är den som blommar i inläggets första bild. Där står nu vitlök. Längs bädden överst på skissen står skrotcyklarna.

 

Skiss över köksträdgård.
5. Det här är barnens del, där de förfogar över de sex pallkragarna i mitten. Pallkragarna står på lastpallar eftersom det är omöjligt att odla rakt i backen här, de stora askarna bara några meter bort skjuter sina rötter upp i allt som är näringsrikt. Barnen har redan gjort planer över vad de ska odla, bland annat svartkål, bondbönor, mynta, blåklint och mängder av sallat. Redan idag ska vi ut och så morötterna, den runda ‘Paris Market’ är populär.

 

Planeringen är ett roligt arbete! Jag njuter verkligen av att hitta roliga kombinationer, det som kan se vackert ut mot den gamla stenmuren, placerar grönsaker barnen gillar nära gångarna så de kan mumsa när de leker, klurar över hur jag kan samplantera för att få ut störst skörd och utmanar mig själv i att tänka ännu senare och ännu tidigare odling än året innan.

Mina skisser stannar vid just skisser. Jag har inget program i datorn dit jag för över alla detaljer och gör en mer genomarbetad plan och såschema och så. Anteckningarna följer med under säsongen och modifieras där på sitt papper, så tycker jag om att ha det.
/Sara Bäckmo

Läs gärna mer:
Planera att så mycket spenat
Bunkra jord i trädgården
Recept: Spenat och tomat i grädde

Gräva eller inte gräva
Agneta odlar nästan allt - i zon 7