Ny video om långa, rangliga tomatplantor

12 december, 2017
Kategori:
Bild på små krukor med nyplanterade tomater.

Under vårvintern bombarderas trädgårdsforumen med frågor om hemskt långa och oroväckande rangliga tomatplantor. Vad gör man med dom? Går dom att rädda? Kolla gärna min senaste video.

Imorgon kan du läsa på bloggen om min inomhusodling av tomater för vårskörd. Redan idag lägger jag ut den här videon där jag visar hur långa och rangliga tomatplantor kan räddas. Förhoppningsvis ger det dig lite lugn inför tomatsäsongen under våren, där du med största sannolikhet kommer att råka ut för något liknande om du drar upp tomater inomhus.

 

För att göra tomaterna en tjänst är det bästa att försöka se till att plantorna är knubbigare. De växer bättre då, är inte så klena och klarar rent allmänt tomatlivet lite bättre. Det bästa sättet för utomhusodlade tomater är att dra upp dem något senare på våren, att till exempel göra sådden i slutet av mars, början av april. Tidigare sådder behöver stå i svalare utrymmen och under extrabelysning som hålls nära plantorna.

Sorterna jag odlar i den här videon heter ‘Maskota’ och ‘Cherry Falls’. Och videon jag hänvisar till på sorten ‘Vilma’ kan du se nedan. Mer om årets inomhusodlade tomater kan du läsa imorgon.
/Sara Bäckmo

Inomhusodla tomater för tidig skörd
Barnens odling nästa år