Övervintrat ger tidigast skörd

20 mars, 2017
Gröna bladgrönsaker i en back.

En stor grön sallad! Vilken belöning för vinterns pyssel med att övervintra plantor. Allt har gått precis enligt planen och jag är stolt som en tupp över resultatet.

Det känns absolut fantastiskt att kunna bära in en hel back med nyskördat grönt i mitten av mars. Från och med nu är vi i princip självförsörjande på gröna blad. Det vi behöver till måltider och smörgåsar finns att skörda från späda plantor i tunnelväxthuset.

Ofta pratar vi om varmbänken som den absolut tidigaste växtplatsen. Men för mig är det de övervintrade plantorna som ger den allra tidigaste skörden. Såna här skördebilder blir en bra påminnelse när jag så småningom börjar förbereda årets vinterodling under hösten.

 

Gröna bladgrönsaker i en back.
De små bulliga bladen i vänstra hörnet är vinterportulak. En fantastisk god och tålig grönsak som övervintrar utan problem.

 

Våren är främst de gröna bladens tid. Vi har längtat efter dem eftersom vintern inte gett så stora mängder. Nu kan vi äta hemodlat grönt till varje måltid. Och en sak som jag längtat särskilt efter är smörgåsar med berg av grönt. Så himla gott! Glöm den traditionella gurkskivan på ostmackan och langa på en näve nyskördade blad istället.

 

Den första sådden av rädisa i varmbänken har växt urdåligt, de såddes för tidigt och blev rangligare än någonsin. Jag ryckte upp rubbet och använder i sallader och på smörgåsar.
Den första sådden av rädisa i varmbänken har växt urdåligt, de såddes för tidigt och blev rangligare än någonsin. Jag ryckte upp rubbet och använder i sallader och på smörgåsar.

 

Läs gärna Så får du krispig sallat på ett kick.

Med bebis i familjen är det fortfarande svårt att komma ut och skörda innan varje måltid. Jag skördar en stor skål vid varje tillfälle, sköljer och förvarar bladen i tillsluten och luftig plastpåse i kylen tills jag ätit upp.
/Sara Bäckmo

Jag blir med kompost!
Så löken tätt