Purjolök i låda

15 maj, 2017
En frigolitlåda med purjolök sedd ovanifrån.

Nu får purjolöken mellanlanda i en låda. Ett perfekt sätt för att odla fram kraftig lök till vinterodlingen. Den här vinterhärdiga sorten blir vår färska lök mitt i vintern.

Det här tipset fick jag av min syster Hanna för några år sedan. Hon odlar en stor köksträdgård på Irland, med ett helt annat klimat, men med knep för odling under lång säsong som är kanon också här.

På Irland övervintrar purjolöken utan problem i köksträdgården. Här i min svenska odlingszon tre kan det vara lite svårare. Det krävs riktigt tuffa sorter. Jag har ingen favorit utan gillar att prova olika, brukar välja en superhärdig och en snabbare tidig sort.

 

En klump med små purjolöksplantor.
De små plantorna av purjo är bredsådda i ett tråg. De är lätta att dela vid plantering.

 

Odling i låda
Purjolöken tar lång tid på sig att bli skördeklar. Jag sår min redan i januari-februari, sedan tar de en evighet för att växa sig stora. Genom att låta purjolöken stå på en provisorisk växtplats den första tiden får jag ut två grönsaker på en yta som annars bara skulle gett purjolök.

I det här fallet planterar jag purjon i en frigolitlåda med väl gödslad jord. Det funkar förstås med andra tråg med, bara de rymmer ordentligt med jord. Här får den stå fram till juni-juli, då den blivit ungefär tjock som ett finger. Då lyfts plantorna upp och sätts på sin slutliga växtplats. Det är så smart!

 

En liten planta av purjolök.
Två gånger under senvintern och våren har jag toppat purjolöken, det ger jättefina plantor. Det ger kraftiga plantor som är lätta att hantera utan de långa smala stråna i toppen. Se klippet nedanför.


Valt härdiga sorter
Just de här plantorna ska planteras ut i ett av tunnelväxthusen och vara en del av min vinterodling. Sorten heter ‘Carentan 3’ och ska vara en sort som är bra för sen höstskörd och som tål att lagras länge. Jag har valt den med omsorg. På friland är sorten ‘Hannibal’ utplanterad, det är en sort som också är riktigt köldtålig. Den lär vara lite ”torrare” i bladverket och ska alltså inte ha lika stor risk att frysa sönder.

 

skillnadenstradgard_frigolit_purjolok

 

Purjolök gillar gödsel
Under veckorna som purjolöken står i lådan kommer jag att fylla på jord efterhand plantorna växer. Det är också viktigt att gödsla någon gång då och då. Kanske kombinerar jag det genom att lägga på ordentligt med gräsklipp, eller så vattnar jag med nässelvatten, kissvatten eller bokashi-vätska.

Vill du läsa mer om hur jag gör när jag planterar purjolök kan du läsa inlägget Späd men livskraftig purjolök.
/Sara Bäckmo

Viktiga kvinnor
Grönsaker som passar att odla tillsammans