Rabarber att njuta tidigt på säsongen

25 april, 2015
Kategori:

 

Rabarber

Jag har väntat på just den här dagen. Kikat under kanten emellanåt men hejdat impulsen att knäcka en endaste av de späda stjälkarna. Men nu är det gjort.

Innan jag började experimentera med att odla för att vara självförsörjande på grönsaker var rabarber mest bara rabarber. Grönt. Många stjälkar. Yvigt. Skörda för kräm, dricka, paj och lite bakverk då och då. Nu längtar jag efter att mitt lilla plantgäng runt den oklädsamma stolpen mitt i köksträdgården ska börja producera stjälkar. Jag fryser mängder och gör många burkar sylt och marmelad utöver nyss nämnda krämer och annat. Rabarber är fin att dryga ut sylter med och det går fint att göra inte allt för söta sommardrycker av den, gärna kryddade med till exempel nejlika och peppar.

Tidigt på säsongen går det att skörda de läckraste rabarberstjälkarna. De kallas för glasrabarber. Och de är så ömtåliga att de lätt kan knäckas som det tunnaste kristallglas.

 

Rabarber
Rabarbern växer snabbt under en tunna isolerad med halm.

 

Enkelt att driva tidig rabarber
Den 14 mars ställde jag tre hinkar över varsin rabarberplanta. Sedan täckte jag området runt hinkar och plantor med ett tjockt lager halm. I mörkret och värmen som uppstår i hinken får plantan lite panik och tänker att den måste ligga i om den ska hinna tränga upp ur jorden (som egentligen är en hink) innan det är för sent. Så den växer så det knakar under hinken för att nå ljuset. Det ger de späda stjälkarna. Kritvita innanför det rödrosa yttre höljet.

Nu är en av hinkarna skördade. Plantorna är täckta med ett tjockt lager halm för att inte omställningen till ett liv utan tunna på toppen ska bli alltför tuff. Nu låter jag plantan växa till sig ordentligt innan jag skördar igen.

 

Rabarber
Rabarbern är skördad och nu får plantan växa till sig igen.

 

Det växer många plantor på den aktuella platsen och jag väljer att inte tvinga fram späda stjälkar tidigt på säsongen från alla plantor varje år. Genom att ha flera växtplatser för rabarber blir det lättare att hålla ordning på vilka plantor som gett tidig skörd och inte.

 

Rabarbar
Läcker rosafärgad rabarber tidigt på säsongen.

 

Egentligen tycker jag att den första rabarbern är godast till paj eller muffins. Den är så mild och fin i smaken. Riktigt läcker. Men barnen har önskat kräm, så nu står det kräm i kylen och väntar på förmiddagsfikat. Är det inte dags snart…
/Sara Bäckmo

 

Läs också gärna:
Sätt mycket lök och skörda smått
Tips för tidiga grönsaksskördar
Odla broccoli för stor skörd hemma

Odla tomater i hink utan botten
Odla tidig sallat i ditt växthus