Så löken tätt

17 mars, 2017
Kategori:
Ett tråg med frösådd purjolök.

Blir det nåt med löken? Min ser ut att ta sig fint och det börjar bli dags att skola om och också så nytt.

Det är jättekul att odla lök från frö. Ett enda litet kolsvart och kantigt frö utvecklas till en fin planta som ger mat på bordet. Lök är ju en av de mest användbara grönsakerna i hushållet och därför är det värt att lägga lite arbete på att odla själv för att få flera sorter att välja mellan.

Jag odlar all sorts lök från frö, men den gula löken odlar jag mest för att jag inte kan låta bli att se om jag kan förbättra resultaten från tidigare år. För varje säsong blir jag lite klokare. Förutom gul lök tycker jag att schalottenlök, purjolök, piplök som ettåring, gräslök och så kallad torpedlök är mycket fin att odla.

Men hur ska den sås?

 

Läs också: Den kinesiska gräslöken

 

En kruka med sådd gräslök.
Så gräslök i ruggar. De växer upp fint och vid planteringen sedan kan ruggen delas i till exempel fyra delar som växer upp till kraftiga fina tuvor.

 

Ett och ett eller?
Första gången jag sådde lökfrön sådde jag ett frö i varje kruka. Sådär lagom mycket jord tyckte jag och så ett frön i varje. Och jag kunde inte förstå hur människor som odlar mycket lök kan ha plats för alla krukor, det tar ju sån jädra plats!

Sen kom fröna upp. What!?! Ett litet ynka strå, klent och dant. Det tog en evighet på sig att växa, om det ens gjorde det utan att helt vika sig platt mot jorden och dö. Dö. Hur gör man egentligen?

Läs också: Lättodlad piplök ger fin skörd

Jo, så här är det, inte bara med lök utan med de flesta plantor: De vill inte ha en massa blöt jord runt fötterna! De gror villigt i den fuktiga fina jorden, men sen packar sig den täta massan runt de klena rötterna och runt den ännu ömtåligare halsen på plantan, den som är på väg att börja leva sitt eget liv ovan jord. När plantan börjar se sådär vissen ut är det lätt att kräma på med lite extra vatten, just in case, och då går plötsligt förfallet ännu fortare. Plantan hinner inte suga upp fukten, den blir svagare och svagare i den tunga jorden och ruttnar sönder.

 

Små purjolökar ligger i min hand.
Purjolök mår bra av att planteras om en gång innan utplantering, men kan också bli fin utan det momentet. Då behöver den ordentligt med gödsel i jorden där den såtts.

 

Vad göra istället?
Jag sår min lök i tråg som innehåller bara några centimeter jord. Alternativt i pluggboxar, alltså som små celler ihopklämda på en bricka, där varje cell bara innehåller en ganska liten mängd jord. Och i den jorden sår jag, hör och häpna, jättemånga frön! I ett litet tråg strör jag helt enkelt ut fröerna, inte jättetätt men ändå så de sprids som en liten matta över ytan. I pluggbrätten sår jag tre-fyra-fem frön i varje plupp.

När fröerna gror är det nu mycket lätt att kontrollera vattningen underifrån. Jorden suger upp precis det som behövs och inte mer än så. De späda plantorna, som alltså står många på liten yta, hjälps åt att suga upp vattnet, återigen precis det som behövs, och kan växa utan att behöva oroa sig för att drunkna.

Fuktig jord i för stora mängder är ett hot mot många plantor. Kål, gurkor, sallat, selleri och en hel drös med andra dukar under när det blir för mycket blött mot den ömtåliga halsen.

När löken kommit upp en bit är det bra om den får lite extra näring i form av gödselvatten innan de vuxit sig så stora att de går att plantera om om du tänkt göra det. Utspätt kiss funkar kanon.


Läs också: Att lagra lök

 

Ett tråg med lök.
Den här sådden har fått stå ute i tunnelväxthuset och vant sig vid både kyliga temperaturer och lite mindre ljus. När sådden står inomhus i rumstemperatur måste det till extraljus för att plantorna ska bli fina tidigt på våren.

 

Och så ljuset
Om den blöta jorden dessutom kombineras med en ljusfattig och varm miljö är det ännu större risk att sådden misslyckas. I en varm miljö lockas plantan att växa snabbt, men när det saknas ljus kommer den att bli ranglig på sin långa väg mot det lilla ljus som finns. Och när plantan är ranglig är den helt enkelt inte kraftig nog att bära upp den egna tyngden. Då viker sig plantan. Knäcks. Skadas. Får svårt att börja om. Dör.

Därför. Se till att ordna med extraljus till inomhussådderna så här tidigt på året. För vissa växter räcker ett soligt söderfönster, under förutsättning att det är just sol. Men det är en chansning. Vill du ha fina plantor satsa på extraljus. Tips i vår podcast Två odlare emellan nedan.

Låt dessutom sådden stå svalt (kanske 15-18 grader) då den precis grott. Och ljust. Och vattna lagom mycket.

Det går fortfarande fint att så lök. Kanske är det lite sent för en del gula löksorter, men de är å andra sidan så krångliga att så att du lika gärna kan köpa sättlök. Så till exempel torpedlökar, som Long red Florence, salladslök, piplök, gräslök och purjolök. Lycka till!
/Sara Bäckmo

Övervintrat ger tidigast skörd
Svartrotsfräs med bacon