Saras squashbröd i långpanna

21 juli, 2014
Kategori:

Nu börjar vår squash ge skörd. Från nu och till försommaren nästa år innehåller nästan allt vårt bröd squash eller pumpa.

Bröden med riven squash i blir sällsynt saftiga och goda. Extra lyxiga och latbakade blir de i långpanna.  Jag bakar allt mitt bröd i en hushållsassistent som knådar degen minst 10 minuter. Det här brödet blir bäst då degen är så lös i konsistensen att den nästan kan kallas för smet. 

Du behöver till cirka 20 portionsbröd:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
3 dl rågflingor
3-4 dl riven och urkramad squash
1 msk honung
vetemjöl
knappt 1 msk salt

Gör så här:
Smula sönder jästen i degbunken.
Häll över vattnet och blanda.
Häll i rågflingor, squash, honung och blanda väl.
Häll sedan i vetemjöl lite i taget tills degen fått lagom konsistens. Du behöver antagligen fylla på mer allteftersom degen knådas eftersom vätska kramas ur squashen samtidigt.
Knåda degen ca 10 minuter, häll i saltet på slutet.
Jäs degen 1 timme.
Stjälp upp degen i en långpanna med mjölat bakplåtspapper i.
Platta ut degen i pannan, med mjölade händer går det lättast.
Lägg över en handduk och låt degen jäsa 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Då brödet jäst färdigt skär du degplattan i ca 20 bitar med en mjölad kniv eller liknande.
Strö lite vetemjöl över degytan.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
Låt sedan svalna på galler. 

Som en variant på långpannebrödet blir det jättefina bröd genom att istället kavla ut plattan på ett bord och stansa ut till exempel runda bröd med ovandelen av ett mjölat glas, eller pepparkaksformar. Dessa gräddas under några minuter i ca 250 grader varm ugn. Med pepparkaksformarna gör jag mellanmålsbröd i former som ungarna tycker är kul.
/Sara Bäckmo
Det är jag som odlar
Att förebygga torka