Skillnadens medverkar INTE i Öppen Trädgård

15 juli, 2017
Kategori:
En vacker köksträdgård framför ett rött trähus.

Till dig som är sugen på att besöka fina trädgårdar under Öppen Trädgård i helgen: Skillnadens Trädgård är inte öppen på söndag!

Varje år när det är öppen trädgård kommer det många besökare – oavsett om vår trädgård är öppen eller ej. Förra året var det extra besvärligt då vi hade nyfödd och inte alls var intresserade av att visa trädgården. Trots inlägg i mina kanaler kom det folk under dagen, varav flera var märkbart irriterade över att inte få gå in i trädgården och titta. ”Vi har ju åkt så långt!” ”Vi kan bara ta några bilder från parkeringen.” ”Vi kan gå omkring själva bara några minuter.”

 

Besök varje vecka
Det är inte bara under Öppen trädgård folk vill titta på trädgården. Varje vecka kommer oanmälda besök. Barnens rop gör mig alltid supernervös: ”Sara, nu går det en gubbe med kamera i trädgården igen!”. Människor kan ha rest lång, parkerar på grannens tomt och knallar in i trädgården.

Ingen som kommer hit är otrevlig på något vis och jag uppskattar så att intresset är så stort. Det är verkligen jätteroligt! Men varje oanmält besök blir ett avbrott i vår vardag. Hunden som behöver fångas in. Barnen som springer omkring nakna och plötsligt möts av främmande i sitt eget hem. Föräldrar som står mitt i matlagningen och inte alls har lust att motivera varför det inte är okej för främmande att gå omkring själva i vår trädgård. Min fritid. Vår familjetid.

En sak jag särskilt reagerar på är att de flesta som gör oanmälda besök säger sig veta om att vi har mycket, särskilt nu under sommaren. Alla vet hur det är med små barn och utflykter och jobb och allt annat som ska synkas. De flesta ursäktar sitt besök men gör ändå tillägget att ”men, vi tänkte ändå åka förbi och höra…”. Det tycker jag är respektlöst.

 

Jag är inte hemma
I helgen är barnen och jag hos mina föräldrar på en sommarutflykt, jag är alltså inte hemma. Min man är hemma och jobbar, men han visar inte trädgården. Och trädgården är inte öppen för allmänheten. Det går förstås att passera utanför vägen med bil men vi tycker inte om när folk går in och kikar i trädgården oanmälda.

Snart hoppas jag kunna bjuda in alla som vill till en härlig öppen trädgård. Förra gången vi visade trädgården kom det drygt 1 000 personer under loppet av några timmar. Det gäller alltså att välja tillfälle noga. Just nu siktar jag på öppen trädgård sommaren 2018.

Till alla som ger sig ut och tittar på trädgårdar i helgen; hoppas ni får riktigt härliga dagar! Jag har själv kikat i programmet för Land öppen trädgård och det ser ut att finnas många inspirerande grönsaksodlingar att kika på. Njut!
/Sara Bäckmo

En magnifik flätad kompostkorg
Mördarsniglar i min odling