Ta egna tomatfrön

8 september, 2017
Kategori:
Ett pappersark med tomatfrön

Nu är det dags att se över tomatplantorna och utse de sorter som får ge frö till nästa år. Jag har några favoriter på vänt och ska också ge några nya ännu en chans. Så här gör jag för att ta egna tomatfrön.

Inuti tomaten finns ett slags fruktkött och en gelé-aktig massa med små kärnor i. Kärnorna är fruktens frö och det som används för att så nya plantor. Många tomatsorter passar fint att ta egna frö från och det är mycket enkelt.

 

Undvik F1-hybrider
Välj först och främst de sorter du tycker växer bra i den egna trädgården. I år har det varit en ganska dålig sommar, så utöver mina favoritsorter kommer jag att välja några av de nya sorter jag odlat för att ge de ännu en chans nästa år.

Jag är noga med att inte välja tomater som är F1-hybrider. Dessa sorter ger inte alltid samma sorts tomat vid frösådd. Jag brukar välja att köpa nya frön F1-hybrider av de få jag odlar, till exempel den supersöta ‘Sungold’ och ta fröer från de andra sorterna.
Fin och mogen frukt
Jag väljer en tomat som är representativ för sorten och som ser fin ut, tänker att det är bättre att föra vidare generna från en väl utvecklad tomat. Den ska vara mogen, gärna lite mjuk i konsistensen så att fröerna hunnit bli fullt utvecklade.

Det finns vansinnigt detaljerade instruktioner om hur tomatfröer tas, men det hela går att förenkla ordentligt. Tomater gillar att föröka sig och gror utan problem från frukter som slängts på komposten. Jag gör det så enkelt som möjligt:

1. En tomat delas/skärs i skivor.

2. Den gelé-aktiga massan och kärnorna gröps ur.

3. Massan läggs på en bit toapapper och sprids ut något.

4. Glöm inte att skriva sortnamnet direkt på pappret.

5. Låt torka och stoppa sedan i ett kuvert eller i en fröpåse.

 

En skivvad tomat i orange.
Stora bifftomater och så kallade pastatomater har oftast färre kärnor i frukten, jag tar hand om de få som finns.

I första hand ska jag spara frö från de amerikanska kulturarvssorterna jag odlat i år (läs om de här: Last call för tomatsticklingar), Wilma och en busktomat som jag grävde upp självsådda plantor av från friland och som vuxit riktigt bra och snabbt. Jag har dock inte listat ut vilken sorten är, än.

En annan sort som jag gärna vill ha kvar till nästa år är den bladmögelresistenta sorten ‘Crimson Crush’. Men eftersom det är en F1-hybrid tänkte jag ta sticklingar och ha kvar över vintern. Det ska jag också göra på busktomaten ‘Heartbreaker’ och ‘Wilma’ i hopp om att få några tomater att njuta av under vintern.

Det finns säkert lika många sätt att ta tomatfrön som det finns tomatsorter, nästan. Berätta gärna hur du brukar göra.
/Sara Bäckmo

 

Om värme i tunnelväxthus
Vilken fin fest det var!